Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 nov 2019 / 16:09 uur

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

Misbruik van macht

Commissievoorzitter Adam Schiff was als eerste aan het woord. Hij zei dat het volgens hem volkomen duidelijk is dat Trump misbruik van zijn macht heeft gemaakt door een buitenlandse mogendheid uit te nodigen zich met de Amerikaanse verkiezingen te bemoeien.

De Democraten in het Huis willen het publiek overtuigen dat Trump opzettelijk zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski onder druk heeft gezet om een onderzoek te starten naar het reilen en zeilen (in de Oekraïne) van de vooraanstaande Democraat ex-vicepresident Joe Biden. Die wil aan de presidentsverkiezingen van 2020 meedoen.

Belangrijke getuige

Op de agenda staan woensdag een diplomaat van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse waarnemend ambassadeur in Oekraïne, William Taylor. De topdiplomaat wordt beschouwd als de belangrijkste getuige van de Democraten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump
Sluiten