Metro
Metro Nieuws 1 nov 2019 / 10:23 uur

Spaanse rechter over bewusteloos misbruikt meisje: ‘Geen verkrachting’

Wereldwijd wordt woedend gereageerd op de uitspraak van een Spaanse rechter, die in Barcelona vijf mannen heeft vrijgesproken van verkrachting. De mannen misbruikten een 14-jarig meisje terwijl zij bewusteloos was. 

De mannen zijn wel veroordeeld voor seksueel misbruik, maar de rechter vindt dat er geen sprake van verkrachting kon zijn omdat de mannen geen geweld hoefden te gebruiken. Dit omdat het meisje dus buiten bewustzijn was. De Spaanse wet schrijft voor dat er enkel sprake van verkrachting is als er fysiek geweld of intimidatie gebruikt wordt bij het misbruik.

Lagere straf

De uitspraak heeft invloed op de straffen die de mannen hebben gekregen. Omdat de verdachten zijn veroordeeld voor seksueel misbruik in plaats van verkrachting krijgen ze nu tien tot twaalf jaar gevangenisstraf in plaats van tussen de vijftien en twintig jaar, meldt BBC. 

Het meisje in kwestie was bewusteloos geraakt na gebruik van alcohol en drugs. In een verlaten fabriek misbruikten de mannen haar om de beurt. Het meisje heeft verklaard zich maar weinig van de avond te kunnen herinneren. Wel wist ze te vertellen dat één van de mannen met een pistool in zijn handen stond. Alle vijf de mannen ontkennen het misbruik. Van een van de mannen is DNA op het ondergoed van het meisje gevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spaanse rechter over bewusteloos misbruikt meisje: ‘Geen verkrachting’
Sluiten