Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Sociaaldemocraten winnen weer de Spaanse verkiezingen

De PSOE van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez blijft naar het zich laat aanzien de grootste politieke partij van Spanje.

Bij de Spaanse parlementsverkiezingen van zondag mag de PSOE volgens de exitpolls van GAD3, in samenwerking met onder meer de nationale televisie (RTVE), rekenen op ongeveer 27 procent van de stemmen. Dat is iets minder dan een half jaar geleden en ook nu lang niet genoeg voor een meerderheid.

Een derde

Volgens de Spaanse media is dat voorlopige resultaat goed voor 114 tot 119 van de 350 zetels. Daarmee blijven de sociaaldemocraten de conservatieve volkspartij PP, die zich wat herstelde (85-90 zetels), voor. Samenwerking sloten beide lijsttrekkers al voor de verkiezingen uit. De rechts-nationalistische partij Vox (56-59 zetels) verdubbelde de aanhang in de prognose ruim en is dankzij die grote winst nu de nummer 3 in Spanje.

De vorming van een stabiele regering wordt zoals verwacht opnieuw een groot probleem. Na de stembusgang eind april slaagde Sánchez er ook niet een kabinet te smeden met voldoende steun in het parlement. De verdeeldheid lijkt nu groter dan ooit te worden. De linkse Unidas Podemos, een potentiële coalitiepartner van de PSOE, leverde fors in en komt volgens de voorspellingen uit op 30 á 34 zetels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.