In het nieuws

Pepperspray in eigen ogen en ongemakkelijke eerste straatpatrouilles

Bart en Louanne tijdens een van hun eerste straatpatrouilles / BNNVARA

Foto van 'Iris Hermans'

14 NOV 2019

Nieuwe turbulente serie over acht jonge dienders aan de Politieacademie wringt, schuurt, ontroert en is bovenal levensecht.

Je ziet hem zichtbaar slikken en even diep ademhalen voordat hij die allereerste keer in z’n uniform naar binnen gaat, ergens in een flatgebouw in Rotterdam Zuid. „Voordat ik het goed en wel doorhad, had ik ineens een handboog in m’n handen. Zwaar ding wel, hoor.” Bart begon mei 2018 aan de Politieacademie en is een van de acht hoofdrolspelers in de documentaireserie Dienders, vanaf donderdag te zien bij BNNVARA op NPO3. In hun eerste jaar zijn ze bijna 24/7 gevolgd door regisseurs Daniël Aiss en Veerle Neger, die het achttal en hun ontwikkeling én falen zowel integer als confronterend in beeld brachten.

Pijnlijk wel die pepperspray, vond ook Louanne

Diender Bart

Hij had al wel een béétje camera-ervaring na de vakantie op de jongerencamping waar Britt Dekker met een tv-ploeg kwam filmen, blikt Bart lachend terug. „Maar dit was echt totaal anders, nu zat de camera bijna constant in je nek.” Al merkten hij en zijn mede-dienders er al gauw niet veel meer van, dankzij het gebruik van de telelens en de zenders in hun kleding. Bart is een gezellige gangmaker, zo iemand die je er goed bij kunt hebben, zo is ook te zien in de interactie met de anderen. „Maar je gaat me ook van een heel andere kant zien.”

Hij blijft er bewust cryptisch over, maar hij krijgt te dealen met ervaringen uit het verleden, waarvan hij dacht dat hij ze voorgoed had weggestopt. „En toen kwam het weer naar boven.” Waar hij vroeger vaak alles weglachte en zich verschool achter een masker van geveinsde vrolijkheid, durft hij nu rustig ‘ruk’ te antwoorden als mensen vragen hoe het gaat. „Ik durf nu meer te zeggen waar het op staat, zonder dat ik te veel bezig ben met anderen. Ik geloof wel dat ik gegroeid ben dankzij de opleiding.”

Vlak hierna kreeg Bart een handboog in z'n handen

In een van de eerste beelden zie je hoe de jonge diender voor de eerste keer de politiehandboeien vastpakt en een lolletje maakt. ,,Als je dan aan het stappen bent en een leuke chick ziet, kun je zeggen...” - hij sluit vervolgens de boeien om de arm van een collega-diender en begint breed te grijnzen - ,,Hé, ik haak even aan!” De handboeien heeft hij overigens nog niet privé gebruikt, knipoogt hij, (,,mag ook niet”) en hij is ook nog nooit versierd door een dame die hij op de bon wilde slingeren. ,,Ik vraag me af wat ik dan zou doen...” mijmert de knappe politieagent-in-opleiding heel even, om daarna meteen het hoofd gedecideerd te schudden. ,,Nee hoor, ik laat me dan echt niet te veel afleiden.”

De foto op zijn WhatsApp is van hem in zijn uniform. Het past hem, net zoals het vak bij hem past. „Het is nooit saai, elke dag is anders en er is veel contact met mensen.” Hoewel hij een grote persoonlijke ontwikkeling doormaakte, gelden Barts eerste woorden in de serie nog altijd, zo besluit hij. „Ik wil die helpende hand zijn.”

De documentairemakers

Hij zat ooit achterin een politieauto, toen je als burger nog met een agent op pad mocht en zag hoe de ervaren agent jonge politiestudenten aan het coachen was. Daar, op die achterbank beleefde hij een onvervalst eureka-moment: „Hier moet ik wat mee!” Het zou nog wel even duren voordat Daniël Aiss en zijn vriendin en ook documentairemaakster Veerle Neger ermee aan de slag konden, maar begin vorig jaar was de kogel door de kerk. De Rotterdamse politie en de Politieacademie raakten geïnspireerd door het betoog van Daniel en reageerden enthousiast. ,,We vertelden dat we van plan waren een totaal niet gekleurde serie te maken en wilden tonen hoe het echt is.” Geen recruitmentfilmpje, geen voice-overs of een gelikte presentator, ,,maar een jaar lang opnames van alle hoogte- en dieptepunten van de hoofdpersonen.” En alles in beeld, van het worden uitgescholden tijdens de bon uitschrijven tot een huiselijk geweld casus. Maar ook situaties thuis, ,,de focus op de mensen áchter de uniformen, allemaal hebben ze hun eigen verhaal, hun eigen littekens en trauma’s.”

Bjorn is een van de acht die je echt weet te raken

Rotterdam rauw

Rotterdam Zuid fungeert als podium en decor voor de serie. Een rauw district, blikt Aiss, die hoogstens een aantal verkeersboetes voor te hard rijden op zijn naam heeft staan, terug. Steek- en schietpartijen en burenruzies zijn er aan de orde van de dag - en nacht. Ja, ze schrokken echt wel van die eerste heftige meldingen die binnenkwamen en stonden met knikkende knieën voor een huis waar een gewapende man binnen zou zitten. ,,Holy shit, dachten we, maar je raakt er echt aan gewend, dat zag je ook bij de dienders in wording.”

Een onhandige fout zit in een klein hoekje en privé-momenten kunnen ook te kwetsbaar zijn, beaamt hij. ,,De acht hoofdpersonen mochten aangeven als ze iets er niet in wilden, want als makers willen we juist iemand recht doen. Maar op een fotolijstje met een overleden opa na, mochten we alles gebruiken. We hebben een band met ze opgebouwd en ik denk dat ze zagen dat we het oprecht meenden.” 450 uur aan ruw materiaal, slecht één procent daarvan is gebruikt. ,,We konden daardoor wel onder hun huid kruipen, we hebben ze allemaal heel erg goed leren kennen en grote bewondering voor ze gekregen.”

Bijzonder

Dat ze deze serie hebben kunnen maken, vindt hij nog steeds bijzonder. Hij is erg blij met de verstandhouding met de Rotterdamse politie en de academie, die hen eigenlijk een vrijbrief gaven. ,,De directeur van de politieacademie verklapte me op de première wel dat hij er slapeloze nachten van heeft gehad!” Maar de politie wist van tevoren dat ook - of juist - de fouten en het falen van de agenten in beeld zouden komen, want dat hoort bij een opleiding, en dat het ‘soms best kon wringen’. Tja, haalt hij z’n schouders op. ,,Zonder wrijving geen glans, toch?” Aiss en Neger hebben de dienders ‘naar het uniform toe’ zien groeien. ,,Eerst grapten ze nog dat het voelde als een carnavalspak, maar na een jaar droegen de meesten het echt, met heel hun wezen.” Niet allemaal, nee. ,,Niet iedereen heeft de eindstreep gehaald.”

Acht dagboeken

Dienders is niet de zoveelste reallifesoap, het is een documentaireserie die zowel heel fascinerend is als soms ongemakkelijk aanvoelt, juist omdat het zo levensecht is. De acht hoofdpersonen zijn eerlijk en laten alles zien. Het zijn acht individuele dagboeken, vol hoogtepunten en dieptepunten. Je ziet ze verbaal stuntelen als ze voor de eerste keer mensen op straat aanspreken en lichamelijk lijden na een vooropgezette pepperspray-aanval, zodat ze ook weten hoe dat voelt. De een is te lief, de ander te empathisch, weer anderen worstelen met het verleden. Want wat doe je als vrienden geen koorknapen blijken te zijn en dat wringt met het zijn van politieman? Of wanneer je mede door je afkomst wel héél gretig bent en dat leidt tot een blokkade in je optreden? Ook littekens van vroeger worden opengereten tijdens de opleiding, die zoveel meer dan theorie en praktijk is. Maar die helen ook weer, ook dankzij de opleiding. 

Dienders is vanaf donderdag te zien bij BNNVARA op NPO3 om 21:45 uur. 


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

2 UUR

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 19:47

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning


Likeability of5

Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 19:00

Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter (3) in het vliegtuig hebben mishandeld. 

De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 18:29

Kaj van der Ree biedt excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

Ernstig teleurgesteld


Likeability of5

Gratis tampons voor Engelse scholieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 17:37

Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

1,7 miljoen leerlingen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Proefkonijnen van buis na ophef Kaj van der Ree

Kaj van der Ree in 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 17:01

De NPO is per direct gestopt met het uitzenden van het programma Proefkonijnen nadat duidelijk werd dat presentator Kaj van der Ree wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. 

Ook uit Van der Ree’s vrijdagavondshow op 3FM, Skaj is The Limit, wordt de stekker getrokken, zo maakte BNNVARA zaterdag bekend.

Samenwerking ‘heroverwegen’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

Zintuigen geprikkeld tot de max

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 15:50

In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:43

Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of5

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

VANDAAG, 11:49

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


likedislike
user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:16

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:20

Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"


Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst
Likeability of5

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:10

Komende nacht, en de daaropvolgende nachten, gaat het vriezen. Weeronline waarschuwt automobilisten rekening te houden met 'autoruitkrabvertragingstijd'. 

In januari is nachtvorst gebruikelijk, maar veel vorst is er dit jaar nog niet geweest. Na een zachte periode gaat de temperatuur nu dalen naar wat eigenlijk normaal is in de winter.

Gladheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne
Likeability of5

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

Twee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen ze op het spoor nadat de Douane in april 2019 een partij cocaïne had gevonden in een vracht die uit Zuid-Amerika kwam.

Het ging om 102 kilo cocaïne die verstopt zat in dozen. In het onderzoek kwamen de twee medewerkers in beeld. Ze zijn aangehouden door het Cargo Harc-team Schiphol, dat is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee.

Luxe goederen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel
Likeability of3

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel / Politie Argentinië

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:35

De drie Nederlandse piloten die afgelopen week in Buenos Aires (Argentinië) zijn opgepakt nadat er 82 kilo cocaïne aan boord van een Martinair Cargo-vliegtuig werd gevonden, zijn onschuldig. Dat vertelde hun advocaat Marta Nercellas aan het AD.

In totaal zijn er acht mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs. Naast de drie Nederlandse piloten zijn ook vijf Argentijnen aangehouden. Het vliegtuig waarin de drugs werden gevonden is een blauw KLM Cargo-toestel dat werd ingezet door Martinair.

Op vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe de drugs aan boord van het vliegtuig gaan. De advocaat van de drie piloten stelt echter dat de piloten dat nooit hebben kunnen zien, omdat zij toen al in de cockpit zaten.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders / ANP

Foto van 'Julia Onclin'

VANDAAG, 07:59

Altijd al willen weten hoe het is om een privé-eiland te bezitten? Dan is dit je kans. Het Ierse Great Blasket Island zoekt namelijk twee mensen die van april tot oktober de vakantiehuisjes en het koffiehuis willen beheren. 

Great Blasket Island is een relatief klein eiland voor de kust van Ierland. Een tijd geleden zijn de vakantiewoningen op het eiland opgeknapt door Alice Hayes en haar partner Billy O’Connor, zij zoeken elk jaar een nieuw stel dat de accommodaties wil runnen.


Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:32

Wie zich zondag in Spanje bevindt, moet goed oppassen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk code rood afgegeven voor de regio's Valencia, Catalonië, Mallorca en Ibiza vanwege het slechte weer.

In de andere regio's in het oosten van Spanje is code oranje of geel afgegeven vanwege het weer.Zo worden er met name in de buurt van Mallorca en Ibiza hoge golven verwacht. Ook gaat het regenen en sneeuwen. De hevige regen kan naar verwachting voor aardverschuivingen zorgen. Mensen in de regio worden aangeraden het lokale nieuws in de gaten te houden en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen. Later in de week is er ook kans op noodweer in de Pyreneeën.

Regelmatig