Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 nov 2019 / 06:47 uur

Onrustige nacht in Hongkong; tientallen arrestaties en gewonden

Demonstranten en de politie hebben in de nacht van zondag op maandag op verschillende plekken in Hongkong strijd met elkaar geleverd. Daarbij zijn diverse mensen gewond geraakt. Een onbekend aantal activisten is gearresteerd. De rust lijkt maandagmorgen enigszins te zijn teruggekeerd.

De situatie bij de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong dreigde afgelopen nacht uit de hand te lopen. Bij de ingang woedde een grote brand die waarschijnlijk door de demonstranten was aangestoken om te voorkomen dat de politie het gebouw kon bestormen, schrijft een lokale krant. De politie bestrijdt het gebouw te hebben bestormd. Nog altijd verblijven honderden betogers in het gebouw dat omsingeld is door de politie.

Molotovcocktails

De politie belegert de universiteit al sinds zondagavond. De agenten probeerden barricades van de demonstranten te verwijderen, waarop de betogers molotovcocktails naar de ordediensten gooiden om de agenten terug te dringen. Bij de protesten werd een politieagent in een kuit getroffen door een pijl uit een boog. Die was afgeschoten door een demonstrant. Daarop dreigde de politie met scherp te schieten als de demonstranten dodelijke wapens en brandbommen blijven gebruiken.

De massaprotesten van dit jaar begonnen toen de regering een nieuwe uitleveringswet had voorgesteld, die uitlevering mogelijk zou maken van verdachten van zware misdrijven aan landen waarmee Hongkong geen specifiek uitleveringsverdrag heeft gesloten. Tegenstanders vreesden dat China op die manier uitlevering zou kunnen eisen van politieke tegenstanders. Regeringsleider Carrie Lam trok de omstreden wet uiteindelijk in.

Verbod op maskers niet geldig

Het door de overheid ingestelde verbod op het dragen van maskers door demonstranten bleek tegen de grondwet. Dat oordeel heeft het hooggerechtshof van het gebied maandag geveld.

De ban op de maskers was in oktober ingesteld in een poging de protesten in de stad te bedwingen. Wie het schond, riskeerde een maximale celstraf van een jaar. Desondanks bleven demonstranten gezichtsbedekking dragen en negeerden het verbod massaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onrustige nacht in Hongkong; tientallen arrestaties en gewonden
Sluiten