In het nieuws

'Normaliseren van de waanzin': we hebben allemaal wel wat!

Ze hebben allemaal wat: Lisa Brammer, Glenn Helder, Heleen van Royen, Wim Kieft, Sofie van den Enk. / Lion van den Brand

Foto van 'Iris Hermans'

22 NOV 2019

Ieder mens heeft wel wat. Het maakt je alleen nog maar meer mens. ,,We proberen áchter die aandoening te kijken.” Ggz-organisatie Arkin nam podcastserie op met dertien BN'ers die openlijk over hun psychische aandoening praten en waanzinnige rolmodellen zijn geworden. 

Op tafel staan taartjes met daarop de hoofden van BN’ers. Hoofden waar vaak zo ongelooflijk veel doorheen spookt, maar nu vooral heel erg goed smaken. „Heb je je tanden al in Heleen van Royen gezet? Lekker hè?” grapt iemand. Iets verderop luistert Wim Kieft naar z'n podcast en nipt Glenn Helder van zijn thee.

Wie is het?

‘Ik deed het altijd in m’n eentje, thuis of in een hotelkamer.’ (Wim Kieft over zijn cocaïneverslaving). / Lion van den Brand

Ik sta midden in de tijdelijke Recruitment Agency ‘Mensoloog’ van ggz-organisatie Arkin, waaronder meerdere instellingen vallen, zoals Jellinek, Inforsa en Mentrum. Om het stigma te doorbreken, heeft Arkin dertien BN’ers bereid gevonden, die eerder al open voor hun psychische klachten uit zijn gekomen, om het gezicht te zijn voor haar verschillende labels en zo rolmodellen te vormen.

„Ehm... Heb jij borderline?” Ik sta voor de wand met foto’s van BN’ers waarbij hun psychische aandoening staat geschreven. Twee bezoekers kijken van mij naar de foto van zangeres Lisa Brammer. „Oh nee, jij hebt blauwe ogen.” Maar het had zeker gekund, want een op de vier mensen krijgt te maken met een psychische aandoening in z’n leven en dat kan iedereen zijn. Ook jij, ook ik. „We proberen heel erg naar de mens achter de aandoening te kijken”, vertelt Tessy Schut, manager bedrijfsvoering bij Mentrum. Dat maken de foto’s ook duidelijk.

BN'ers met hun aandoening en nog veel meer / Lion van den Brand

Heleen van Royen is psychosegevoelig (en houdt ook van selfies), Wim Kieft had een cocaïneverslaving (en verslindt geschiedenisboeken), Glenn Helder kampte met een gokverslaving (en is ook percussionist). „Iedereen is meer dan alleen het label ‘aandoening’. We kijken naar de kwaliteiten en krachten van mensen die bij ons in behandeling zijn en hoe we het ziektebeeld kunnen benutten. Het is een puzzelstukje van jouw eigen puzzel, het hoort bij jou.” Betekent overigens niet dat wordt ontkend dat er iets is, „maar je hoeft je er niet voor te schamen, je moet het gaan accepteren en leren omarmen, en daar een goede balans in vinden.”

Toegevoegde waarde

Waar er vroeger niet of weinig over werd gepraat, wordt het nu steeds meer als kracht gebruikt. Zien ze ook terug in hun eigen organisatie met hun eigen ervaringsdeskundigen. Zo werken er bijvoorbeeld psychiaters met angststoornissen of depressies. Hun toegevoegde waarde is enorm, vervolgt Schut. „Hun verhalen helpen bij het herstel van onze cliënten, ze kunnen zich er mee identificeren en dat geeft een goed gevoel. Ze hebben een andere kijk en visie op behandelingen dan andere medische specialisten en vormen een brugfunctie die voor ons heel waardevol is.” Eigenlijk van je ‘zwakte’, of klacht, je kracht maken, „We zijn hard op zoek naar mensen die ons komen versterken, ook dat hopen we met deze recruitmentdays te stimuleren, iedereen is hier welkom.”

Mooi (Mentrum-)rood: Tessy Schut, manager bedrijfsvoering bij Myrthe van der Meer met wie ze een podcast opnam

Bruistablet en hoopverlener Angèle

‘Een bruistablet’ noemt ze zichzelf met een grote lach. En inderdaad, een half uur in de aanwezigheid van Angèle de Jong en de energie spat er vanaf. Ze is verbonden aan Arkin als ontwikkelaar, trainer Herstel Ondersteunende Zorg én ervaringsdeskundige. De Amsterdamse vijftiger praat open over haar verleden die niet alleen maar rozengeur was. Haar laatste psychose was negen jaar geleden, haar eerste in haar twintiger jaren. Jarenlang ging het goed. De academica werkte als onderwijskundige en leed haar leven. Tot een aantal ‘lifechanging events’ en ‘te veel stress in m’n hoofd’ de psychose weer toesloeg. Ze liet zich opnemen en lang verhaal kort: ze is er weer hélemaal.

Angèle de Jong, bruistablet en verbonden aan Arkin als ontwikkelaar, trainer Herstel Ondersteunende Zorg en ervaringsdeskundige.

Angèle werkt op onder meer de High Intensive Care en ziet het vaak al meteen in iemands ogen. „We spreken elkaars taal, het voelt als een warm bad als je iemand ontmoet die je echt begrijpt. Ik probeer altijd meteen contact te maken met de mensen daar. Dan pak ik hun hand en knijp er even in.” ‘Ik ben Angèle en ben zelf ook opgenomen geweest’, zegt ze dan. „Die luiken gaan dan helemaal open: oh echt? Je ziet gewoon meteen een sprankje hoop in hun ogen.” Een echte hoopverlener, glimlacht ze, „ze zien dan dat het ook weer goed kan komen, het is zo fijn om dat te kunnen betekenen.”

Vrijdag bezinkdag

De pientere dame gelooft ‘honderdduizend procent’ in herstel, ,,maar wel met behulp van ervaringsdeskundigen, daar pleit ik hard voor.” De ‘ervaringsdeskundigenmotie’ die GroenLinks onlangs bij de gemeente Amsterdam indiende, is dan ook cruciaal. „Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid dat we ervaringskennis en -deskundigen inzetten om te werken aan het welzijn van de mens.”

De sprankelende verschijning voelt zich goed en is niet bang voor weer een psychose. „Ik ken mezelf inmiddels door en door en weet wat ik nodig heb.” Haar huis is momenteel een zooi, verklapt ze knipogend, en ze is druk met duizend-en-een dingen, „maar op vrijdag blok ik mijn agenda en pak ik alles aan wat er nog ligt.” Vrijdag bezinkdag voor deze bruistablet, „dat werkt voor mij.” Het open zijn over haar psychische verleden ook. Deze zaterdag staat de projectleider van Waanzin Ontmoet Kunst in het voorprogramma van UP, de voorstelling over schrijfster Myrthe van der Meer die al jarenlang met zware depressies kampt. Ze heeft er zin in, maar nu moet ze weer snel vandoor, roept ze uit, ze ‘is loeidruk’. „Weer verder met het normaliseren en humaniseren van de waanzin!”

Podcastserie Specialisme Mens

‘Ik deed het altijd in m’n eentje, thuis of in een hotelkamer.’ (Wim Kieft over zijn cocaïneverslaving).

‘Ik ben echt kicking and screaming platgespoten opgenomen.’ (Heleen van Royen over haar psychosegevoeligheid)

‘Mijn narcistische trekken zijn mijn redding geweest.’ (Filemon Wesselink over zijn autisme)

‘Bij mensen met een eetstoornis is vaak alles heel zwart wit.’ (Jet van Nieuwkerk over haar eetstoornis)

Om het stigma te doorbreken en meer openheid van zaken (en in iemands hoofd) te geven, heeft ggz-instelling Arkin een 13-delige podcastserie opgenomen. In ‘Specialisme Mens’ (te vinden op op Spotify) gaan de BN’ers in gesprek met hun specialisten, dat eerlijke vaak ook heftige gesprekken heeft opgeleverd. Om tekort aan personeel aan te pakken, heeft Arkin ook speciaal een recruitmentagency opgezet. Tot en met zaterdag is de Recruitment Agency Mensoloog geopend, bij de Hallen in Amsterdam. Hier kunnen potentiële werknemers hun loopbaankansen met recruiters bespreken.


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:14

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

VANDAAG, 06:00

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:09

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

GISTEREN

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:21

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:04

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:19

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:39

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:29

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:15

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:29

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.


We zijn een stuk creatiever geworden als het om kerstkaarten gaat. / Getty Images

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 06:59

Een kerstkaart is dé manier om elkaar het ultieme kerstgevoel te bezorgen. Ook al worden er ieder jaar minder kerstkaarten verstuurd, we zijn wel een stuk creatiever geworden.

Het aantal kerstkaarten dat we versturen daalt ieder jaar. De oorzaak? Steeds meer mensen sturen een kerstgroet via de mail of sociale media. Dat de papieren variant aan populariteit verliest, vinden veel mensen jammer. Zo ook Jikkie Has: „Kerst is een tijd voor verbinding en een kerstkaart is een heel warm gebaar”, zegt ze. „Ik denk dat ik vroeger ruim 25 kerstkaarten kreeg, nu nog maar 10. Daardoor ging ik zelf ook steeds minder kaarten sturen. Uiteindelijk werden het zelfs appjes.”

Foto’s