In het nieuws

Nieuwe podcast over daders: 'Zit kwaad ook ergens in mij?'

In de nieuwe podcastserie Daders hoor je mensen over hun criminele verleden en hoe ze nu in het leven staan

Foto van 'Iris Hermans'

21 NOV 2019

Podcastmaker Cas de Jong ging op de (oplos)koffie bij onder meer moordenaars en tbs’ers in ruste voor Daders, z'n nieuwe podcastserie die bijna instant verslavend werkt.

'M’n moeder vroeg zich bezorgd af of ik wel levend thuis zou komen... Snap je dat?’ Bám, rake binnenkomer, maar ook wel een logische tijdens een interview met een veroordeeld moordenaar. „Maar hij begreep het, net zoals dat mensen een blokje om lopen als ze hem zien.” Podcastmaker en EenVandaag-verslaggever Cas de Jong reisde de afgelopen maanden door heel het land voor Daders, zijn podcastserie die hij maakte voor AVROTROS en sprak met mensen over de gruwelijkste daden uit hun verleden die nog altijd het heden tekenen. Z’n moeder hoefde overigens niet te vrezen, hij kwam telkens heelhuids thuis, ,,m’n kop zat wel helemaal vol.”

All-in

Van tevoren liet hij ze weten álles te willen vragen. „Ze stemden allemaal toe, ze wilden juist hun verhaal vertellen. Ze merken vaak genoeg dat achter hun rug wordt gepraat.” Het voelde soms als de bokser die al op de grond ligt nog even natrappen. ,,Dan kwam ik daar met m’n grote bek en directe vragen, maar was zo’n man al zó door het stof gegaan. Toch wilde ik ze wel stellen vanuit journalistiek, maar ook maatschappelijk oogpunt.” Geen kritiekloos podium dus, ook omdat hij rekening wilde houden met de gevoelens van nabestaanden van de slachtoffers. ,,Geen van de veroordeelden verheerlijkten ook wat ze hadden gedaan, in tegendeel zelfs, ze keurden het ten diepste af."

De journalist heeft een empathische blik in z’n grote bruine ogen, die stralen van de interesse in een ander. Hij is dan ook iemand tegen wie je gemakkelijk praat en bij wie je al gauw bij op je gemak voelt. Kan-ie wel inkomen, „vraag me niet waarom, maar bij bijna elk Uber-ritje, hoor ik al snel het hele levensverhaal van de chauffeur.”

De Amsterdammer merkte het ook tijdens de interviews met de zes ex-criminelen. Hij zat bij ze aan de keukentafel, vaak in anonieme dorpen, nog vaker met oploskoffie, op uren dat andere mensen werken. Door de intensiteit van het onderwerp en de diepgang van het gesprek, raakten interviewer en geïnterviewde als vanzelf in een bubbel. ‘Wat een slimme lieve jongen’ dacht De Jong bij de een, ‘hoe kan zo’n normale vrouw zoiets doen” bij een ander, waarna hij/zij terugblikte op de dodelijke steekpartij of vergiftiging. „Zit dat kwaad ook ergens in mij? denk je vervolgens bijna automatisch, en kan het op een slecht moment naar boven komen?” Om die gedachte ook weer van zich af te schudden, maar opgegroeid in het keurige Oud-Zuid met hoogstens een verkeersboete op z’n kerfstok -„en oké, ik fiets wel echt te vaak door rood...”- en nooit met enige (geld)problemen, is het wel een jongen die oprecht geïnteresseerd is in ‘die andere kant van de maatschappij’.

Omslag

Het zijn mensen die hem nog steeds appen, hem vragen hoe het met z’n zieke familielid gaat. Hij zucht even, „de gewetenloze killer van vroeger die nu oprecht geïnteresseerd is hoe het met je gaat, er heeft zo’n omslag plaatsgevonden.” Vrienden worden het niet, maar nog een keer een hapje met ze eten, kan prima. ,,Het zijn allemaal mensen met een verhaal, en ik blijf nieuwsgierig.” De fascinatie voor mensen, hun verhalen en rafelranden heeft hij niet van een vreemde. ,,Mijn vader heeft ook altijd de onbedwingbare neiging gehad bijzondere figuren op straat aan te spreken en wil dan alles van ze weten, soms zelfs tot het zuigende toe.” Houdt hij ook van, net zoals ‘vriendelijk provoceren’, zoals hij het zelf noemt. ,,Ik vind weleens dat hier in Nederland te veilig wordt geïnterviewd en kan echt genieten van de manier waarop Theo van Gogh en Ischa Meijer hun gasten benaderden.” Meteen all-in, net als hijzelf, en zonder gene of bang te zijn voor scheve gezichten. En vooral ook allemaal niet te lief, maar zonder onaardig te zijn. „Je merkt dat dan échte gesprekken ontstaan.”

Hij twijfelde trouwens wel over de titel: Daders. ,,Ik heb nog even aan Veroordeeld gedacht.” Op papier zijn ze dan wel geen daders meer, maar van het predicaat komen ze maar moeilijk af. ,,Ze merken het bij het zoeken naar woonruimte, of bij solliciteren en komen niet aan de bak. Dat is heel pijnlijk.”

Wesley

Dat ondervindt ook Wesley (39) enog altijd. Wesley was zestien toen hij in een alcoholroes de buurtpedo doodstak. Iets daarvoor had hij een oudere dame beroofd, die daarbij ten val was gekomen en een tijdje later aan haar verwondingen overleed. ,,Dat vond ik nog het ergste.” Spijt heeft hij van beide misdaden en hij is er ook zwaar voor gestraft. Hij was zestien toen hij de gevangenis in ging, hij was 33 toen hij de tbs-kliniek achter zich liet. Hij schreef een boek over zijn tbs-ervaringen en vertelt hier ook over in de podcast. Over de jonge behandelaars die relaties aangingen met patiënten, hijzelf incluis. ,,Veel vrouwen houden van bad boys, en dat waren we daar.”

Wesley woont nu in Enschede. Hij stortte zich op het schrijven, een nieuwe studie, sporten en mediteren. ,,Maar ik ben een uitzondering, ik zou verder niemand aanraden om met een ex-tbs’er een relatie aan te gaan. Ook al zijn ze uitbehandeld, ze blijven fucked up.” Dat zijn verleden aan hem blijft kleven, merkte hij onlangs nog, tijdens een date. „Je hebt toch geen moord gepleegd ofzo? vroeg ze toen ik haar vertelde dat ik had gezeten.” Wel dus, ,,Ze wilde nog steeds met me zoenen, maar de dag erna blokkeerde ze me. Ik snap dat wel, het is toch best heftig.” Nee, van haar hoorde hij nooit meer iets, ,,maar ik heb alweer tien dates gehad, hoor.” Het is nog net niet zo dat hij op zijn Tinderprofiel ‘ex-bajesklant en tbs’er’ zet, ,,maar als we in gesprek raken, ben ik er open over.” Het schrikt niet meteen af, ,,Komt ook omdat ze denk ik wel doorhebben dat ik nu niet meer fucked up ben en niet meer de Wes van 23 jaar geleden. Ik ben veranderd.”

Over Daders

Ze zijn allemaal veroordeeld, hebben spijt van hun daad/daden en geven voorlichting. De drie randvoorwaardes voor podcastmaker Cas de Jong voordat hij begon. In Daders, de zesdelige podcastserie waarin hij in gesprek gaat met veroordeelde criminelen en tbs’ers, wordt geen vraag geschuwd en gaat hij geen ongemakkelijkheid uit de weg. Liever niet zelfs, ,,ik houd van ongemakkelijkheid.” Uitflippen (over de rooie gaan), proletarisch winkelen (stelen), de iso (isloleercel). Luister je naar Daders, leer je gegarandeerd wat bij. Het fascineert hem mateloos, wat gaat er in iemands hoofd om? Is het een paar seconden van kortsluiting, of gekte?

De audioserie geeft de criminelen die zijn veroordeeld en hun straf hebben uitgezeten een stem. Zonder een kritiekloos podium te zijn, en zonder gezicht erbij, ,,ik denk dat ik met een camera niet was binnengekomen.” 'Daders' is vanaf vandaag te beluisteren via Radio1.nl/podcasts en podcast-apps als Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.


Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

De ballon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij afgelopen nummer een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

Alabama


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Persconferentie Halsema


Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

Beelden


Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

The Diamond Princess/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het drinkwater in Nederland staat bekend als een van de beste ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen


Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

„De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is aan andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Snel, veilig, gezond en duurzaam


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
Likeability of3

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces


Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.


ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

ProRail vraagt de Europese Unie om te investeren in het Europese spoornetwerk en reizigerstreinen op te nemen in de Green Deal, de plannen van klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans. Goederentreinen zijn al opgenomen in de klimaatplannen van de EU.

Als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig, bespaart dat volgens ProRail 2 tot 8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. „Inzet op een goed functionerend Europees spoornetwerk kan een substantiële bijdrage leveren aan het klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van ProRail.

Beter samenwerken


Auto zonder bestuurder slaat over kop bij Barneveld

Auto 'zonder bestuurder' slaat over kop bij Barneveld

De passagier beweerde echt niet de bestuurder te zijn / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een ongeluk in de buurt van Barneveld vannacht is op z'n minst curieus te noemen. De auto die over de kop sloeg, had namelijk geen bestuurder aan boord.

Hulpdiensten werden vannacht opgeroepen om een auto die van de weg was geraakt in de plaats De Valk. De wagen was over de kop geslagen, meldt het Barnevelds Dagblad. Op de plek van het ongeluk troffen de hulpdiensten echter alleen iemand aan in de passagiersstoel.

Niet de bestuurder


Rustig in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

Rustiger in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

In Loon op Zand komen mensen vandaag minder op straat / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Brabantse Loon op Zand is het vrijdagochtend rustig op straat. Het is de plaats waar de 56-jarige man woont die besmet is met het coronavirus.

De man ligt op dit moment in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij in quarantaine is.

Terughoudend


Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In verschillende delen van de wereld worden nieuwe meldingen gemaakt van het coronavirus. Onder andere in Nieuw-Zeeland, Litouwen, Nigeria en Wit-Rusland maakten gevallen bekend.

Het eerste geval in Nieuw-Zeeland is een persoon van in de 60 die eerder in Iran was, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. De patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in Auckland. Het is onduidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Ook in Nederland werd het virus vastgesteld: een man uit Loon op Zand ligt in quarantaine in een Tilburgs ziekenhuis omdat hij het virus heeft.