Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 nov 2019 / 17:34 uur

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus

In Sierra Leone is een Nederlandse tropenarts besmet geraakt met het lassavirus, dat de gevaarlijke lassakoorts kan veroorzaken. 

De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht, maakte het RIVM bekend.

Verspreiding voorkomen

De patiënt wordt in ‘strikte isolatie’ verzorgd bij het LUMC. De meeste mensen krijgen geen klachten na een besmetting, maar soms kunnen ze dusdanig ernstige klachten krijgen dat ze overlijden. Lassakoorts komt in Nederland heel zelden voor. De afgelopen veertig jaar is de ziekte slechts twee keer vastgesteld, de laatste keer in 2000.

De GGD en het RIVM onderzoeken met wie de patiënt contact heeft gehad om verspreiding in Nederland te voorkomen.

Muizen

Het lassavirus komt vooral voor in delen van West-Afrika. Bepaalde muizen kunnen het verspreiden. Daarnaast kan het virus zich van mens tot mens verspreiden.

Een aantal Nederlandse universitair medische centra (UMC’s) zijn voorbereid op de opvang, screening en verzorging van patiënten die mogelijke lassakoorts hebben. Bij een vermoeden van lassakoorts worden patiënten naar een van deze UMC’s gebracht voor geïsoleerde behandeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus
Sluiten