Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 18 nov 2019 / 16:41 uur

Na jarenlange daling neemt de honger wereldwijd weer toe

820 miljoen mensen lijden op dit moment wereldwijd honger. Het Rode Kruis heeft maandag alarm geslagen, want het aantal mensen met (veel) te weinig eten nam juist jarenlang af.

De hulporganisatie heeft daarom ‘Giro 6868 voor dreigende hongersnood’ geopend. Om snelle hulp op te schalen is op korte termijn 35 miljoen euro nodig. Het Rode Kruis vraagt daarmee aandacht voor de ernstige humanitaire situatie in onder meer Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en het zuiden van Afrika. Onder laatstgenoemd gebied valt bijvoorbeeld Zambia, waar het regenseizoen slecht van start is gegaan en dat na extreme regenval en overstromingen een jaar eerder. Nu is de ergste droogte sinds 1981 voorspeld.

Na jarenlange daling neemt de honger wereldwijd weer toe
Hulpverlening in Zambia. / Rode Kruis

Eten afgepakt door olifant

De verwachting is dat in het komend half jaar 45 miljoen mensen in zuidelijk Afrika met ernstige voedselonzekerheid te maken krijgen. Reserves raken op en mensen worden kwetsbaar. Zoals in het genoemde Zambia. „Voordat de mensen konden herstellen van de overstromingen, zijn ze nu getroffen door de droogte”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis. „Recentelijk is er een man omgekomen toen hij zijn laatste beetje voedsel wilde beschermen en een olifant zijn oogst wilde opeten. De man is door de olifant doodgetrapt.”

Na jarenlange daling neemt de honger wereldwijd weer toe
In 2017 was er ook hulp nodig, toen onder meer in Somalië.

Combinatie conflict en extreem weer

Ieder land kent zijn eigen problematiek en heeft een andere context, maar de combinatie van conflict en extreem weer door klimaatsverandering zijn de perfecte voedingsbodem voor de dreigende hongersnood, zo meldt de hulporganisatie. Door nu meer hulp te verlenen, kunnen mensenlevens worden gered. „In Jemen bijvoorbeeld lijden 3,2 miljoen vrouwen en kinderen aan acute ondervoeding. Als ze het al overleven, kunnen daarna de lange termijneffecten van ondervoeding desastreus zijn. Daarom is het belangrijk dat we nu ingrijpen”, aldus Lahr. „We hopen dat meer mensen aandacht hebben voor de mensen met honger in de wereld. Het lijkt erop dat ze door de rest van de wereld vergeten zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na jarenlange daling neemt de honger wereldwijd weer toe
Sluiten