Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 nov 2019 / 06:34 uur

Misbruikt kind krijgt vaak veel te laat hulp

De hulp aan seksueel misbruikte kinderen schiet op veel vlakken tekort. Teveel kinderen worden gemist in de jeugdhulp.

De hulp aan kinderen die seksueel misbruikt zijn is versnipperd en heeft onvoldoende prioriteit. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.

Kans op herhaling

Zaken met de hoogste urgentie worden te laat opgepakt. Zo hadden 21 van de 136 kinderen die de afgelopen twee jaar als slachtoffer van seksueel misbruik onder toezicht gesteld werden door de kinderrechter, na een half jaar nog geen enkele vorm van jeugdhulp gehad. Omdat het in deze zaken vaak misbruik in eigen kring betreft, was de kans op herhaling daarnaast groot.

Dat komt naar voren in de ‘Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen’ van de Nationaal Rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, waarin landelijke cijfers over jeugdhulp zijn gekoppeld aan gegevens van de Raad voor de Kinderbescherming.

Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar noemt de uitblijvende hulp ‘heel zorgelijk’. Bolhaar: „We moeten geen kind missen, en al helemaal niet misbruikte kinderen die op de intensive care van de jeugdzorg zouden moeten zitten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Misbruikt kind krijgt vaak veel te laat hulp
Sluiten