Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Minder stikstof door krimp rundveestapel

Het centraal planbureau voor de statistiek (CBS) meldt op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling dat het aantal koeien, stieren en kalveren is in 2019 met 3 procent afgenomen tot 3,8 miljoen.

„Dat is echt buitengewoon gunstig voor het stikstofdossier," zegt Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS in een toelichting.„Dit is een gedwongen krimp geweest," vervolgt Pierik. „In 2016 is het fosfaatreductieplan ingevoerd om het aantal melkkoeien omlaag te brengen."

Uitstoot zal dalen

In 2018 kwam bijna 40 procent van de stikstofuitstoot in de landbouw van koeien, stieren en kalveren. De uitstoot zal dalen door de krimp van de rundveestapel. Het CBS heeft niet berekend hoeveel.

Twee derde van de runderen loopt rond in Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Friesland. In Noord-Brabant nam het aantal runderen het meest af, met 30.000, ofwel 5 procent.

Wel meer geiten

Boeren houden wel meer geiten. Nederland telt 614.000 geiten, 4,5 procent meer dan een jaar eerder. In ‘geitenprovincies’ Gelderland en Noord-Brabant werd in de zomer van 2017 een stop ingevoerd uit vrees voor gezondheidsrisico’s, zoals longproblemen. Maar dit jaar nam het aantal geiten in deze provincies weer toe met respectievelijk 6 en 2 procent.

De varkensstapel kromp met 2 procent tot 12 miljoen. De helft wordt in Noord-Brabant gehouden. Hier daalde het aantal varkens iets sneller, met 3 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.