Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 nov 2019 / 18:20 uur

Man wil nachtclub in brand steken omdat ze geen Red Bull schenken

„Ik steek jullie allemaal in de hens, iedereen zal branden!" schreeuwde de 38-jarige Michael Day, niet te verwarren met regisseur Micheal Bay (red.), tijdens een uitgaansavond in de buurt van de Britse stad Oxford. 

Het ging mis toen de Brit een blikje Red Bull bestelde aan de bar. Omdat de nachtclub geen Red Bull in het assortiment had, serveerde het barpersoneel hem een energiedrankje van een ander merk. En dit werkte voor Day als een rode lap op een stier, meldt MetroUK.

Kort lontje

Het incident vond plaats op 28 april van dit jaar en in de rechtszaal kwamen de bizarre details over de zaak naar buiten toen Day in Oxford moest verantwoorden voor zijn korte lontje. Hem is poging tot brandstichting en twee doodsbedreigingen ten laste gelegd.

Na zijn woedeuitbarsting aan de bar omdat hem de verkeerde energydrink werd voorgeschoteld, greep de beveiliging in. Day werd de club uitgebonjourd en vertrok huiswaarts. Voor de meesten is de avond dan wel klaar, maar Day had hele andere plannen. Hij wilde wraak nemen op de nachtclub die hem zo onrechtvaardig behandelde. Gewapend met een jerrycan gevuld met benzine vertrok hij even later opnieuw naar de nachtclub.

Eenmaal aangekomen bij de ingang trad het plan dat het heethoofd thuis had bekokstoofd in werking. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe hij benzine op de voordeur gooit en zich met enige dwang toegang tot het pand probeert te verschaffen.

Nadat de benzine was verspreid op de grond en over de kleding van de medewerkers, bedreigde Day hen met een aansteker en een sigaret. Hierbij uitte hij niet alleen doodsbedreigingen, maar kreeg een van de medewerkers ook nog een racistische opmerking naar zijn hoofd geslingerd. Dat hij van plan was om brand te stichten wordt door zowel de beveiligingsbeelden als getuigenverslagen onderschreven.

Geen vleugels

De geur en de dampen van de benzine kwamen na deze schermutseling ook het pand binnen. Hierop werd besloten om de boel te ontruimen en moesten 177 bezoekers worden geëvacueerd. Toegesnelde agenten hielden Day kort daarna aan. Tegen de politie zei hij dat het nooit zijn bedoeling was om de uitgaansgelegenheid daadwerkelijk in brand te steken en dat hij alleen maar mensen bang wilde maken.

Hoe hij tot dit ingenieuze plan kwam? Doordat hij zeven flesjes Corona-bier op had, zou hij niet meer weloverwogen beslissingen kunnen nemen. De advocaat van de verdachte meent Day last had van een black-out tijdens zijn woedeuitbarsting. Hij zou het incident in zijn geheel niet meer kunnen herinneren. De rechter was hier echter niet van onder de indruk. Zij noemde het gedrag van de man ‘afschrikwekkend’ en veroordeelde hem tot een forse celstraf van vijf jaar en twee maanden.

Het is niet bekend van welk merk energydrink de man zo uit zijn plaat ging. ‘Burn’, een merknaam van een drankje dat wordt geproduceerd door Coca-Cola, had allicht vanwege de strekking van dit verhaal een ironische katalysator kunnen zijn. Maar dit blijft natuurlijk speculatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man wil nachtclub in brand steken omdat ze geen Red Bull schenken
Sluiten