Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Limburg en Brabant trappen start carnavalsseizoen af

Vanaf maandag 11 november kan er officieel weer gehost worden. Op de 11e van de 11e wordt namelijk traditioneel het carnavalsseizoen geopend.

Sinds 2002 vond die aftrap in Limburg jaarlijks op het Maastrichtse Vrijthof plaats, maar het plein barstte uit zijn voegen met vele duizenden hossende carnavalisten. De organisatie wijkt dit jaar, tot groot verdriet van veel carnavalsvierders, voor het eerst uit naar zalencentrum MECC aan de rand van de stad. Om de sfeer van het Vrijthof te behouden, zijn de muren van het MECC behangen met de gevels van de gebouwen die het Vrijthof omringen.

Haantje de voorste

Ook in Brabant wordt het seizoen afgetrapt. Den Bosch wordt voor die gelegenheid omgedoopt tot Oeteldonk. Op deze ‘Elfden van d’n Elfden’ kunnen de carnavalisten de hele dag terecht in de kroegen van de Brabantse hoofdstad. In het tot Lampegat omgedoopte Eindhoven is het maandag ‘Elluf Elluf’. Op het Stratumseind wordt het eerste vat bier aangeslagen en het lempke van Carnavalsvereniging d’ Haone aangestoken. Kielegat Breda en Kruikenstad Tilburg laten het gerstenat ook schuimen, en in Roosendaal wordt maandag de Tullepetaon gewekt.

In Roermond en Heerlen wilden ze de eerste zijn: daar verzamelden feestvierders zich zondagavond al om „oud op nieuw" te vieren, muzikaal begeleid door lokale artiesten, en veel bier. Maandag staan ook Sittard, Venlo, Kerkrade en andere Limburgse steden in het teken van de groen-geel-rode vlaggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Limburg en Brabant trappen start carnavalsseizoen af
Sluiten