Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 nov 2019 / 12:44 uur

Lerarenstaking gaat toch door, voorzitter AOb treedt af

De staking van de onderwijsvond AOb woensdag gaat toch door. Dat heeft het hoofdbestuur zondag laten weten. Voorzitter Liesbeth Verheggen van het dagelijks bestuur heeft daarop besloten haar functie neer te leggen.

De grootste onderwijsbond had de staking afgeblazen nadat er vrijdag een convenant was bereikt over 460 miljoen euro extra voor het onderwijs, wat Verheggen zag als een eerste stap op weg naar structurele oplossingen. Volgens de voorzitter had ze het convenant met minister Arie Slob echter niet zo snel moeten ondertekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden. Ze stapt daarom nu op.

Boze reacties

Het besluit om de staking te schrappen leidde tot veel boze reacties bij de achterban, omdat een aanzienlijk deel van het geld eenmalig was. Het hoofdbestuur van de AOb heeft respect voor de beslissing van Verheggen. „Het is een heel moeilijke beslissing, maar Liesbeth neemt haar verantwoordelijkheid", aldus het hoofdbestuur.

De bond meldde zaterdag nog dat de staking niet meer door kon gaan omdat er na het tekenen van het convenant geen juridische grond meer voor was. Maar volgens een woordvoerder van de bond hebben advocaten hier naar gekeken en kan de staking toch door gaan.

Structurele investering

„We hebben enorme waardering voor alle collega’s die heel hard werken om de staking tot een groot succes te maken, en we bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring. Wat nodig is, is een structurele investering in onderwijs. We gaan met onze leden in gesprek, te beginnen op de algemene vergadering van maandag."

Na de kritiek op het convenant lieten PO in actie, een belangenclub voor onderwijzers in het basisonderwijs, en Leraren in Actie al weten toch te willen gaan staken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lerarenstaking gaat toch door, voorzitter AOb treedt af
Sluiten