Metro
Metro Nieuws 22 nov 2019 / 10:45 uur

‘Koop geen spullen tijdens Black Friday!’

Tijdens Black Friday heb je misschien de neiging om je slag te slaan met alle koopjes, maar volgens Greenpeace is dat juist hetgeen wat je NIET moet doen. 

Koopdagen als Black Friday, Singles Day en Cyber Monday noemt Greenpeace „koophorrordagen". Als tegengeluid roept de organisatie zaterdag 30 november uit tot ZERO SATURDAY, een dag na de ‘koophorrordagen’ waarop het de bedoeling is dat iedereen in Nederland niets koopt.

Zinloos koopgeweld

„Een fris tegengeluid op al het zinloze koopgeweld en de negatieve gevolgen hiervan op de planeet", aldus Greenpeace. „We snappen dat spullen nodig zijn, maar hoe vaak kopen we weleens een artikel dat niets toevoegt?" De organisatie wil mensen op de kooploze zaterdag laten nadenken over zinloos koopgedrag, wat Greenpeace koppelt aan de ‘koophorrordagen’.

Volgens Greenpeace hebben de ‘koophorrordagen’ grote impact op het klimaat. Het kopen van spullen draagt het meest bij aan klimaatverandering, blijkt uit recent onderzoek. „Dit komt door bijvoorbeeld het elektriciteitsgebruik dat nodig is voor het maken van het product en het transport van datzelfde product. De meeste impact op klimaat heeft al plaatsgevonden nog voordat het in de schappen ligt. De impact die het kopen van spullen op het klimaat heeft, is groter dan dat van vlees eten of vliegen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Koop geen spullen tijdens Black Friday!’
Sluiten