Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 nov 2019 / 19:49 uur

Kabinet tilt stikstofbeslissing over het weekend heen

Niet deze, maar volgende week komt het kabinet met maatregelen om de stikstofimpasse op de korte termijn te doorbreken. Dat zegt premier Mark Rutte na overleg met kopstukken uit coalitie en kabinet.

„Het is mijn schuld, ik heb verwachtingen gewekt", zegt Rutte. Hij beloofde deze week met maatregelen te komen, maar dat blijkt nu te ambitieus. De materie is zeer complex, blijft hij benadrukken. Daarom heeft de regeringscoalitie verdere „berekeningen en uitzoek-dingen" nodig.

Verantwoordelijkheid voelen

De premier is er wel van overtuigd dat de partijen eruit kunnen komen. „Iedereen voelt de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er onnodig banen verloren gaan." Hij hoopt zelfs begin volgende week al plannen bekend te kunnen maken.

Dat zou dan wel gaan om „een pakket om te overbruggen", zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. „Daar zitten ook maatregelen in die voor mij pijnlijk zijn", geeft de liberaal toe.

Rapport RIVM

Woensdag boog de coalitie zich over een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarin werd onder meer een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen onderzocht.

Maar op basis van de tot nu toe gedane onderzoeken kon de coalitie nog geen beslissingen nemen. „We hebben nog niet alle feiten en juridisch moet alles houdbaar zijn wat je doet", aldus Dijkhoff.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet tilt stikstofbeslissing over het weekend heen
Sluiten