In het nieuws

‘In het politie-uniform zit ook gewoon een mens’

‘In het politie-uniform zit ook gewoon een mens’

Ewout Genemans te midden van Politieteam Burgwallen; derde van links agent Lieke. / Foto’s: Videoland

Foto van 'Erik Jonk'

4 NOV 2019

Bureau Burgwallen geeft een bijzondere inkijk in het werk van de politie in hartje Amsterdam.

Een deur van een man die zijn vriendin bedreigt, wordt ingebeukt. Geen idee wat binnen kan worden aangetroffen (‘je opent een horrordeur’). Een dealer die je – in Amsterdam! – verrot scheldt voor kakkerlak. Een spoedje richting een prostituée die op een noodknop heeft gedrukt. En vliegensvlugge achtervolging met de auto op twee inbrekers op een – veel wendbaarder – scooter.

‘Zomaar’ wat gebeurtenissen die agenten van Bureau Burgwallen in Amsterdam tijdens één dienst meemaken. Je kent ze misschien van berichtjes in de krant of op internet. Vanaf maandagavond kun je het echter op RTL 4 in beeld meebeleven. Tv-maker Ewout Genemans en zijn cameraman maakten vier maanden deel uit van Bureau Burgwallen, een korps dat gaat over hartje hoofdstad. Hij mocht alles in beeld brengen wat het werk van een politieagent behelst.

‘In het politie-uniform zit ook gewoon een mens’

Ewout Genemans werd onderdeel van de politie.

Werken op een postzegel

Politiebureau Burgwallen bewaakt met (slechts) negentig agenten centrum Amsterdam. Van het station Amsterdam Centraal tot de Dam en de Wallen. Ze houden jaarlijks vijf miljoen toeristen in de gaten, vooral opeen gepropt op een postzegel van nauwelijks een vierkante kilometer. Moesten er dit jaar voor zorgen dat de huldiging van Ajax ordelijk verliep en krijgen het ene na het andere evenement voor de politiekiezen. Denk aan Koningsdag, denk aan Dodenherdenking, denk aan zevenhonderd demonstraties per jaar. Hun werk leverde in 2018 duizenden arrestaties op, 900 straatdealers werden opgepakt. En, treurig: er vonden tientallen geweldsdelicten tegen agenten van het bureau plaats.

Eén van de agenten die prominent aan bod komt, is Amsterdamse Lieke. Zij deelt haar ervaringen al enige tijd online (Liekeschrijft.amsterdam), maar deed ook graag mee aan Bureau Burgwallen. Net als Metro bekeek Lieke onlangs de eerste aflevering. „Dan zie ik mezelf schreeuwen en een keer vloeken. Of praten terwijl ik een Stophoest in mijn mond heb. Maar ja, dat is wie ik ben en je vergeet de camera al snel. Ik vond het toch leuk om terug te zien. Je ziet het échte politiewerk.”

Hekel aan de politie

Dat laatste was voor Lieke een belangrijke reden om aan het programma mee te doen. „En dat de tv-kijker ziet dat er in een politie-uniform ook gewoon een mens zit. Er zit een Lieke in dit pak. Veel mensen hebben een hekel aan de politie, dat is ongegrond. Haat hebben we niet verdiend. We liggen toch niet alleen maar met een lasergun in de bosjes? We doen veel meer dan bonnen schrijven. In Bureau Burgwallen kun je de diversiteit van ons werk bekijken en de mens achter de agent.”

Dat politiemensen net als ambulancepersoneel en brandweerlieden veel de dupe zijn van geweldsmisdrijven, stoort Lieke uiteraard. „Ik schrijf er ook over in mijn blog en post erover op Instagram. Ik heb zelf met geweldsincidenten te maken gehad, dat ga je in Bureau Burgwallen nog zien. Ik hoop dat duidelijk wordt dat als je aan mij komt, je ook mensen raakt die van mij houden. We worden te vaak als robot gezien die z’n werk doet, maar we zijn mensen die een geliefde, vrienden en familie hebben. We zijn meer dan het werk dat we doen. Nogmaals, je hoeft ons niet van huis uit te haten. Natuurlijk komen we soms op momenten dat je niet op ons zit te wachten, maar we zijn er vooral om mensen te helpen. We hoeven echt niet je beste vriend te zijn, maar we zijn niet zo naar.”

Zin in actie

Lieke, die de afgelopen zomer haar 12,5-jarig jubileum bij de politie vierde, heeft genoten van de samenwerking met Ewout Genemans. „Hij is net zo enthousiast over ons werk als dat we dat zelf zijn. Als het even rustig was, dan had hij eigenlijk wel weer zin in actie. Hij deed het hartstikke leuk en op een gegeven moment had ik amper meer in de gaten dat er een tv-verslaggever achter in de auto meereed. Dat moet ook wel de reden van die Stophoest zijn, haha.”

‘In het politie-uniform zit ook gewoon een mens’

Ewout Genemans.

Altijd al een fascinatie voor de politie gehad

„Heftig en intensief.” Zo noemt Ewout Genemans het draaien van Bureau Burgwallen. „Maar ik wilde een goed beeld geven van hoe de politie werkt.”

Genemans, maakte dit jaar ook het al even heftige Verslaafd (hij nam het programma deels over van Peter van der Vorst). „Als programmamaker zoek ik altijd naar onderwerpen die ik zelf interessant vind en voor de politie heb ik altijd een bepaalde fascinatie gehad. Zie ik een politieauto, dan wil ik toch even weten wat er aan de hand is. Maar de politiewereld vind ik ook een gesloten wereld die zich afspeelt achter een roodwit lintje”, zegt de Hagenees. Twee jaar geleden al stapte hij politiebureau Burgwallen binnen om brutaal te vragen of hij eens een dienstje mee mocht draaien. Zo kon hij bepalen of er een programma in zou zitten.

Overtuigd en enthousiast

Genemans: „Ik kreeg een goede klik met Jan, die je ook in het programma ziet en ga volgens mij al anderhalf jaar mee. Vooral omdat ik het leuk vind. Toen ik iedereen had leren kennen, durfde ik pas te vragen of ik de camera mocht meenemen. Na proefopnames was iedereen overtuigd en enthousiast.”

Strenge regels kreeg hij niet mee. „Ik moest wel een beetje achteraan blijven natuurlijk en altijd goed opletten wat de agenten zeggen. Maar ik ben me een onderdeel van het team gaan voelen en mocht alles laten zien. Het monteren hebben we op het politiebureau gedaan, zodat de agenten konden meekijken als ze dat wilden.”

Wilde Genemans als kind misschien al bij de politie? „Niet per se, maar ik denk dat ik het leuk had gevonden als het wel was gebeurd. Als tv-maker kan ik in verschillende werelden duiken, maar de politiewereld vind ik absoluut bijzonder.”

Bureau Burgwallen is vanaf 4 november op maandag om 21.30 uur op RTL 4 te zien.


'Russische rol bij MH17 steeds duidelijker'

Fred Westerbeke tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 MIN

Er komt een steeds duidelijker beeld van de betrokkenheid van Moskou bij het neerhalen van de MH17. Dat komt onder meer door de tapgesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) donderdag heeft gepubliceerd van Russische separatisten in Oost-Oekraïne. 

Dat zegt Piet Ploeg, die optreedt als woordvoerder van de nabestaanden.

Levering raketten


Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

Octo Tentakel


Likeability of5

Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

Foto van 'Metro'

2 UUR

Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

Niet te geloven


love
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

Niet beschermd


Likeability of5

Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

Zino op het station. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

'Zino blijft bij ons'


love
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:22

De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Vernielingen


Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:07

Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

Gevoelstemperatuur lager


Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

VANDAAG, 07:15

Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

„Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

Complicaties


Facebook verwijderde miljoenen berichten.

Facebook verwijderde miljoenen berichten

Facebook verwijderde miljoenen berichten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook heeft de voorbije maanden tientallen miljoenen berichten van zijn platforms verwijderd. In de berichten was sprake van schending van de voorwaarden.

Het ging dan om zaken als kinderporno, verkoop van drugs en terrorisme. Ook werden 1,7 miljard nepaccounts verwijderd.

Facebook kwam woensdag, zoals iedere zes maanden, met het rapport naar buiten. Voor het eerst werden data over Instagram los gemeld. Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd omdat het de aantallen van de verwijderde berichten openbaart.


Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat.
Likeability of5

Politie vindt wapens en drugs in woonwagenkamp

Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een woonwagenkamp en andere plekken in en rondom het Brabantse Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, harddrugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. 

De actie gericht op een crimineel familienetwerk onder de naam Operatie Alfa is voor de rest van de dag opgeschort en gaat donderdag verder. Het kamp wordt bewaakt, de bewoners zijn elders ondergebracht.

Criminele organisatie


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen.
Likeability of5

Minder beschermde natuur ineens toch optie

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk.

Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan'. „Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Wetenschappelijke fout


love
user_1d8be3fad14914e32af02f86df8a8841cba26ab0_avatar

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Foto: Koen van Weel / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet veel stof opwaaien op social media. Voor de baan moet je 2,5 week fulltime beschikbaar zijn, reiskosten worden niet vergoed.

De eerste vacature voor het Songfestival kwam woensdag online. Het bericht zorgde meteen voor ophef op het internet. De verontwaardiging komt vanwege de hoge eisen die de organisator van het festival stelt. Die staan in schril contrast met wat je ervoor terugkrijgt.

Festival met miljoenenbudget


Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy.
Likeability of2

Meer demonstranten naar Den Haag voor demonstratie tegen Zwarte Piet

Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is zeer waarschijnlijk dat aanstaande zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag meer mensen tegen Zwarte Piet komen demonstreren dan aanvankelijk werd gedacht. 

Dat is 'het concrete beeld' dat waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft. Aanleiding is de aanval vrijdag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). „Het solidariseert als op deze wijze een aanslag op je gepleegd wordt. Die tendens zien we", verklaart Remkes.

Demonstreren langs de route


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam
Likeability of5

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Rotterdamse haven is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook een van 660 kilo onderschept. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdag de berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Koffiebalen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump.

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

Misbruik van macht


Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Inwoners en reizigers in Australië beleven spannende dagen door de bosbranden aan de oostkust. De Nederlandse Angela, Justine en Myrna zitten momenteel aan de andere kant van de wereld en maken de bosbranden van dichtbij mee.

Dit is de heftigste brand waar het land ooit mee in aanraking is gekomen en in de staten New South Wales en Queensland is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten zijn bang voor slachtoffers omdat de droge weersomstandigheden verslechteren. De brandweer van New South Wales vreest dat de branden nog weken kunnen duren. Volgens de voorspellingen is er voorlopig nog geen regen op komst.

Stervende koala’s