Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 nov 2019 / 20:44 uur

Impeachment-zittingen Trump worden openbaar

De hoorzittingen in het impeachment-onderzoek, voor mogelijke afzetting van de Amerikaanse president Donald Trump, zijn vanaf volgende week openbaar. Dat hebben de Democratische congresleden die het onderzoek leiden woensdag gezegd.

Drie functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen als eersten getuigen tijdens de hoorzittingen die op televisie zijn te volgen. Tot op heden waren deze achter gesloten deuren gehouden.

Joe Biden

Het onderzoek concentreert zich op beschuldigingen dat de regering van Trump hulp aan Oekraïne heeft opgeschort om een corruptieonderzoek tegen zijn democratische politieke rivaal, Joe Biden, af te dwingen. Trump zelf spreekt van een heksenjacht. Drie onderzoekscommissies van het Huis van Afgevaardigden hebben al meer dan twintig getuigen gehoord.

De eerste openbare getuigenis volgende week zal van Bill Taylor zijn, waarnemend Amerikaans ambassadeur in Oekraïne. Hij heeft onderzoekers al verteld dat Trump wilde dat Oekraïne een onderzoek zou instellen naar de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Taylor sprak over een „onregelmatig, informeel kanaal van Amerikaanse beleidsvorming" dat de „betrekkingen met Oekraïne" fundamenteel heeft ondermijnd.

Andere getuigen

Ook gepland om volgende week publiekelijk te getuigen, zijn de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Marie Jovanovitsj en George Kent van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Impeachment-zittingen Trump worden openbaar
Sluiten