Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Grootste Griekse bank mogelijk betrokken bij corruptieschandaal

Piraeus Bank, de grootste bank van Griekenland, is mogelijk betrokken bij een corruptieschandaal. Een belangrijke Griekse aanklager beschuldigt het financiële concern van verboden transacties met het Amerikaanse conglomeraat Libra Group, meldde de Britse zakenkrant Financial Times.

De verdachte geldstromen zouden de toen in Griekenland geldende kapitaalbeperkingen hebben overschreden. Griekenland voerde in 2015 kapitaalbeperkingen in om massale faillissementen van banken te voorkomen. Deze zijn vervolgens stap voor stap versoepeld en de laatste daarvan zijn eerder dit jaar opgeheven.

Verbod op buitenlandse transacties

Een onderdeel van de kapitaalbeperkingen was een verbod op transacties met buitenlandse partijen. Maar Piraeus maakte volgens aanklager Eleni Touloupaki geld over naar offshorebedrijven in Cyprus die onder Libra vielen. Naar deze transacties wordt sinds 2016 al onderzoek gedaan.

De relatie tussen Libra, waarvan de oprichters uit een invloedrijke Amerikaanse familie van Griekse afkomst komen, en Piraeus is al meerdere jaren heel nauw. Libra verstrekte meerdere leningen aan de bank en kocht aandelen Piraeus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.