Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Grapperhaus veroordeelt vandalen KOZP-congres

Minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft de verstorende acties vrijdagavond bij een congres van Kick Out Zwarte Piet veroordeeld.

„We hebben in Nederland een vrije debatcultuur en vrijheid van meningsuiting. Dat ga je niet proberen te beïnvloeden met geweld of gewelddadige acties", aldus Grapperhaus in een korte verklaring.

Vijf aanhoudingen

De bijeenkomst in een pand in de Beatrijsstraat in Den Haag, werd met geweld verstoord en er zijn vernielingen aangericht. Vijf mannen (tussen de 13 en 37 jaar) zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting. Er zijn ramen ingegooid, het pand is met vuurwerk bestookt en er zijn auto’s op de binnenplaats beschadigd. Binnen waren ongeveer zeventig mensen bijeen. Grapperhaus reageerde op het incident in de wandelgangen van het CDA-congres in Utrecht.

Drie van de vijf mannen zijn zaterdagmiddag weer vrijgekomen, maar blijven wel verdachten in de zaak. Twee mannen van 25 en 22 jaar zitten nog vast. Het onderzoek gaat verder nog door en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Spoeddebat

Overigens hebben twee lokale fracties in Den Haag, NIDA en de Haagse Stadspartij, een spoeddebat over de gewelddadigheden aangevraagd. Dit terwijl burgemeester Johan Remkes zich niet wenste uit te laten over de actie.

„Het was een besloten bijeenkomst", zegt een woordvoerder. „De politie heeft ingegrepen, maar de openbare orde is verder niet in het geding geweest. Daarom heeft de burgemeester verder niets over dit incident te zeggen."

Daad van terreur

KOZP noemt het geweld zaterdag in een verklaring een „daad van terreur". De actiegroep roept premier Mark Rutte,  het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV en burgemeesters op om demonstranten tegen Zwarte Piet bij de komende intochten van Sinterklaas te beschermen.

Ook zegt Jerry Afriyie van KOZP in een toelichting dat er vrijdagavond adequaat is opgetreden nadat de deelnemers aan de bijeenkomst de politie hadden gebeld. Maar gezien de communicatie op sociale media had de politie volgens Afriyie ook kunnen weten dat de bijeenkomst verstoord zou worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.