Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Geen koophuis voor modale eenverdiener

Ben je alleen, heb je een modaal inkomen en wil je een huis kopen? Zonder hulp kun je dat zo goed als op je buik schrijven. Het is voor de modale eenverdiener bijna onmogelijk om een huis te kopen.

Als single met een modaal inkomen, kun je een hypotheek van zo’n 150.000 krijgen. Het modale inkomen is volgens berekeningen van De Hypotheker, die de cijfers maandag naar buiten bracht, een bruto jaarinkomen van 32.700 euro. Tweeverdieners hebben een gezamenlijk bruto inkomen van 62.500 euro – 36.000 euro plus 26.500 euro volgens de hypotheekadviseur – waarbij het maximaal leenbedrag 300.933 euro is.

Op dit moment is 4,3 procent van de te koop aangeboden huizen geschikt voor deze inkomensgroep. In Utrecht en Noor Brabant is dit respectievelijk 1,1 en 1,6 procent. Met 18,7 procent maak je als eenverdiener in de provincie Groningen de grootste kans op een koopwoning.

„In de grote steden is het dramatisch gesteld, in Rotterdam komen singles nog in aanmerking voor 6,4 procent van het totale aanbod, in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven is dit nog geen 3 procent", valt te lezen in het onderzoek. „Utrecht spant de kroon, hier is maar 1,6 procent van het totale aanbod toegankelijk."

Ook niet beter voor tweeverdieners

De Hypotheker vergeleek het huizenaanbod op woningwebsite Funda in de eerste week van november 2018 met die van de derde week van november 2019. Voor tweeverdieners met een inkomen rond modaal is het niet veel beter. Vorig jaar viel 46 procent van de te koop staande woningen op Funda binnen de 300.000 euro-grens, nu is dat 38 procent.

Van de vijf grootste steden is vooral de situatie in Utrecht verslechterd. Slechts 1,6 procent van de woningen staat daar te koop voor 150.000 euro of minder. Vorig jaar was dat nog 13 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.