In het nieuws

Gedrag rotjochies heeft altijd een diepere laag

Gedrag rotjochies heeft altijd een diepere laag

Mitchel speelt de voornaamste rol in Rotjochies.

Foto van 'Erik Jonk'

24 NOV 2019

‘Rotjochies’ waarvoor de celdeur van een gesloten jeugdzorginrichting al bijna in het slot viel, kregen nog één kans. Docu-maakster Maasja Ooms legde hen op film vast.

„Ik weet het niet meer. Het kan zijn dat er al een steekje bij hem los zat, toen hij geboren werd”, vindt een moeder. „Het is de pubertijd. Als hij straks 18, 19 is, dan trekt dat wel weer recht”, pareert de vader met wat meer hoop. Hun tienerzoon snapt zijn moeder wel. „De dingen die ik heb gedaan zijn ernstig.”

Het is een scène in de docu Rotjochies, die meteen een situatie aangeeft van een gezin met een probleemkind en ouders die verschillend reageren. Documentairemaakster Maasja Ooms volgde meerdere jongens die thuis niet meer welkom zijn. Pubers – eentje is nu 14 jaar - die dealden, met een mes rondliepen, die vernielden. Ze zijn onhandelbaar, vindt de kinderrechter, die hen naar gesloten jeugdzorg heeft verwezen. Ze kregen echter nog één kans, bij hulpverleensters op een afgelegen boerderij op het Zuid-Franse platteland. Rotjochies is vrijdag op documentairefestival IDFA in Amsterdam in première gegaan. Maandagavond wordt hij om 20.25 uur uitgezonden op NPO 2.

Wat is het probleem?

Ooms maakte eerder indruk met Alicia (2017), een indringend portret van een meisje dat opgroeit in verschillende tehuizen en waarvoor geen pleegouders konden worden gevonden. Bij Rotjochies vroeg zij zich af: zijn die jongens eigenlijk wel het probleem, of ligt het aan het systeem om hen heen?

Gedrag rotjochies heeft altijd een diepere laag

Maasja Ooms.

De documaakster was niet van plan om weer een film over jongeren met problemen te maken. „Na Alicia waren er veel bijeenkomsten in het land. Daarbij ontmoette ik Petra Knol, een dame van de Franse boerderij. Zij vroeg of ik haar methodiek van jongerenopvang wilde komen bekijken. Over alleen een methodiek wil ik geen documentaire maken, hoe mooi Knols gedachten over jeugdzorg ook zijn. Maar op reis in Zuid-Frankrijk ben ik toch even gaan kijken.”

Tikkende tijdbom van woede

Wat Ooms aantrof was een boerderij waar veelvuldig ‘ja, maar’ klinkt. Waar van alles gebeurt, van groot (ga daarvoor zelf naar Rotjochies kijken) tot klein (het eeuwige niet schoonmaken en niet opbergen van een tosti-apparaat). Maar vooral een boerderij met tienerjongens die door ‘iets’ zwaar beschadigd zijn. Zo is Mitchel naast een zachtaardige gozer, ook een tikkende tijdbom van woede en is de verhouding met zijn vader zwaar ingewikkeld. Een vader die hem moest vertellen: „Ik wil jou niet meer in mijn huis.” Mitchels verhaal sprak Ooms het meeste aan en wordt daarom vooral uitgelicht.

Dat even langs gaan werden vijf hele dagen. „De jongens reageerden stoer en een beetje uitdagend op me”, zegt Ooms. „Zo van ‘oh, gaan we een film maken?’. Ze zagen zichzelf al over de rode loper gaan. Dat was een grappige opening voor me, een leuke start. Ik moest hen vervolgens duidelijk maken dat een documentaire ook gaat over boosheid, pijn en verdriet. Ik zei ‘dit intrigeert me. Ik heb mijn camera bij me, blijf vijf dagen en vraag dan of jullie het nog aangenaam vinden. En ondertussen ondervind ik zelf of er een verhaal te vertellen is dat filmwaardig is.”

Geraakt door de kids

Ooms was er ook op het moment dat de puberende jongens een meisje als huisgenoot kregen; Sanne uit Zeeland met alle gevolgen van dien. Zij ontpopt zich tot de kippenhoedster van het stel en heeft gelijk een Zeeuwse mattie. „Hey, ik kom uit Vlissingen. Bossenburg-gang!”

In de vijf dagen werd de filmmaakster door alle kids geraakt. „Ik trof getroebleerde jongeren. Jongeren die uit huis worden geplaatst, maar eigenlijk niets liever willen dan thuis zijn. Dat is toch erg? Er is bij hen iets ontspoord, er is altijd een diepere laag dan alleen hun rotgedrag. Ik vind het belangrijk dat hun verhaal wordt gezien. Het had heel anders met ze kunnen lopen.”

Gedrag rotjochies heeft altijd een diepere laag

Mitchell en zijn vader.

Vindt zij de jongens daadwerkelijk rotjochies? „Nee, noem de titel een kwinkslag, een knipoog. Rotjochies is de naam waarmee de samenleving de jongens in eerste instantie gemakkelijk wegzet. Ik wil meer laten zien en de titel juist ontkrachten.” Wat Ooms betreft gaat de film over loyaliteit van kinderen tegenover hun ouders. „Loyaal zijn aan je vader, aan je moeder, tijdens vechtscheidingen. Als ouders lelijke dingen over elkaar roepen, wordt het kind dat ertussen zit ergens voor de helft ontkend.”

Het gaat niet over schuld

Op haar eigen vraag ‘zijn de jongens het probleem of ligt het aan hun omgeving?’, kwam Ooms tot het volgende antwoord: „Het blijkt niet over schuld te gaan. Ouders schamen zich ook als het thuis niet goed gaat. Maar als alles potdicht wordt gehouden en er vraagt niemand om hulp, dan gaan dingen ontsporen. Op alle jongens uit Rotjochies had niemand na groep 8 van de basisschool zicht meer. Net in de tijd dat ze van gezinsgericht naar buitengericht raken. Er zal qua jeugdhulp sterker op een systeem ingezet moeten worden, waarbij er veel meer is dan een uurtje gezinsbegeleiding per week. Daar waar een manco is, moet intensieve hulp komen. Zonder vraag wie schuldig is, want iedereen wil het beste voor z’n kind. Dat hoop ik met Rotjochies te bekrachtigen.”

Ooms heeft nog altijd contact met de hoofdrolspelers uit de documentaire, vooral via WhatsApp. Mitchell bezoekt zij regelmatig, anderen wonen te ver weg. En wat die rode loper betreft? Daarmee kwam het goed. De rotjochies gingen er vrijdag als echte docu-sterren overheen.

Gedrag rotjochies heeft altijd een diepere laag

De poster van Rotjochies.

Jongere bekeek Rotjochies voor Metro

Metro vroeg studente journalistiek Maartje (17) uit Nijmegen naar Rotjochies te kijken. Hoe keek zij naar haar leeftijdsgenoten en wat vindt zijn van de docu?

Door Maartje van Roozendaal

„In deze emotionele documentaire leer je het gezicht achter ‘het rotjochie’ kennen. Je ziet niet alleen het stoere gezicht, maar ook een kind dat nog moet uitvinden wie hij is. Een kind dat veel heeft meegemaakt en veel emoties heeft, maar niet goed weet hoe hij ze moet uiten. Een kind waar veel meer achter schuilt dan alleen de dingen die hij doet.

Maasja Ooms gebruikt net als in haar documentaire Alicia, een manier van filmen waarbij ze niet praat, maar de shots van de jongens het moeten doen. Het lijkt alsof het heel natuurlijk gaat, waardoor je niet merkt dat de documaakster er is. Zo wordt de focus op het verhaal van de jongens gelegd. Ook vind ik haar manier van filmen tijdens de gesprekken tussen hulpverleenster Petra en de kinderen heel fijn. Hierbij maakt Ooms namelijk veel gebruik van close-ups, waardoor je de emoties van de jongens heel goed kunt zien.

Heel erg verrast

Ik ben eigenlijk heel erg verrast door de film. Ik dacht namelijk dat ik heel veel ruzie makende, constant vechtende, alleen maar brutale en boze tieners zou zien. Dat is dus niet zo. Natuurlijk zijn er akkefietjes, maar niet zo veel of ernstig als ik verwacht had. Het wordt heel emotioneel door de vele gesprekken die er met ze gevoerd worden over hun verleden en waarom ze dingen doen. Ik kreeg ook medelijden met ze. Ook al geven ze niet altijd diepzinnige antwoorden, je ziet wel aan ze dat de onderwerpen waarover ze praten iets met ze doet.

Al met al vind ik het een geweldige documentaire. Een docu die precies vertelt, wat hij moet vertellen. Wat dat is? Daar kom je vanavond zelf maar achter!”


Belgische drugscriminelen maken gebruik van coronacrisis.

Belgische drugscriminelen maken gebruik van coronacrisis

„We hebben op de laatste passagiersvluchten die nog toekwamen in de luchthaven van Zaventem een ongeziene vaststelling gedaan van cocaïne en heroïne." Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

30 MIN

De Belgische autoriteiten onderscheppen tijdens de coronacrisis enorme hoeveelheden drugs.

„De drugssmokkelaars rekenen er duidelijk op dat er minder controle is", zegt topman Kristian Vanderwaeren van de Belgische douane tegen De Tijd.

„We hebben op de laatste passagiersvluchten die nog toekwamen in de luchthaven van Zaventem een ongeziene vaststelling gedaan van cocaïne en heroïne", zegt Vanderwaeren. Criminelen zien volgens hem kansen in de coronacrisis. „Nog nooit hebben we zo’n grote hoeveelheid drugs gevonden in de bagage van passagiers."


De klok een uur vooruit: de zomertijd gaat weer in.

De klok een uur vooruit: de zomertijd gaat weer in

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit naar 03.00 uur. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De zomertijd gaat weer in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit naar 03.00 uur. Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit.

Waarschijnlijk komt er op termijn overigens wel een eind aan het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.

Door de zomertijd kunnen we in de nacht van zaterdag op zondag allemaal een uurtje minder slapen, is het 's ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.


Coronavirus al voor carnaval aanwezig in Brabant.

Coronavirus al voor carnaval aanwezig in Brabant

Veel van de positief geteste medewerkers hadden milde klachten en sommigen werkten ondanks een licht hoestje of een loopneus gewoon door. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Al voor carnaval vertoonden enkele medewerkers van twee Brabantse ziekenhuizen symptomen van besmetting van het coronavirus.

Zeven van de 86 positief geteste werknemers van ziekenhuizen ETZ in Tilburg en Amphia in Breda hadden klachten voordat de eerste Nederlandse coronapatiënt op 27 februari in het ziekenhuis in Tilburg werd opgenomen.

Daaruit komt het verraderlijke karakter van het virus naar voren, stellen de onderzoekers Marion Koopmans (Erasmus MC) en Jan Kluytmans (UMC Utrecht) samen met collega's in een vrijdag verschenen rapport over de aanwezigheid van het virus onder zorgmedewerkers.


Coronabesmettingen in de VS schieten richting 100.000

Coronabesmettingen in de VS schieten richting 100.000

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een decreet ondertekend waarmee autofabrikant General Motors wordt verplicht beademingsapparatuur te produceren om de pandemie te bestrijden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna 100.000 mensen in de Verenigde Staten zijn besmet met het coronavirus. Ook zijn zeker 1475 patiënten aan het virus overleden, meldt de Johns Hopkins University. Die baseert zich op officiële bronnen.

In totaal zijn er 97.028 geïnfecteerden in het land, een toename van bijna 18.000 gevallen ten opzichte van donderdag. Het aantal doden steeg in diezelfde periode met 345. New York City kent de meeste besmettingen, daar hebben meer dan 25.000 inwoners het longvirus. 366 van hen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus.

Beademingsapparatuur


Paus bidt in stromende regen op Sint-Pieterplein

Paus bidt in stromende regen op leeg Sint-Pieterplein

Voor een op een enkeling na compleet uitgestorven Sint-Pieterplein heeft de paus vrijdag een gebed uitgesproken vanwege het coronavirus. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Voor een op een enkeling na compleet uitgestorven Sint-Pieterplein heeft de paus vrijdag een gebed uitgesproken vanwege het coronavirus.

Het leverde een bizar schouwspel op, wat nog eens extra versterkt werd door de harde regenval, al was er wel en soort huisje gemaakt waar hij kon schuilen. Daar sprak hij een speciale Urbi et Orbi-zegening uit, waarin hij opriep aan de mensen om elkaar te helpen.

Diepe duisternis


'100.000 ondernemers krijgen gift van 4000 euro'

'100.000 ondernemers krijgen gift van 4000 euro'

Het kabinet verwacht dat meer dan 100.000 ondernemers recht hebben op een eenmalige gift van 4000 euro. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet verwacht dat meer dan 100.000 ondernemers recht hebben op een eenmalige gift van 4000 euro. Het gaat om ondernemers in de sectoren die het hardst getroffen worden door de maatregelen die het kabinet treft om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Het kabinet trekt alvast 500 miljoen euro uit. „Maar het is niet zo dat dit loket sluit als dat bedrag bereikt is", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. De vergoeding is belastingvrij. Bedrijven met maximaal 250 werknemers en zelfstandigen zonder personeel kunnen aankloppen bij het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor het bedrag.

Direct getroffen


Huurstop voor diverse horeca en musea, uitstel inburgeraars

Huurstop voor diverse horeca en musea, uitstel inburgeraars

Bierbrouwer Heineken scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van de brouwer een halve maand huur kwijt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bierbrouwer Heineken scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van de brouwer een halve maand huur kwijt. Daarmee hoopt Heineken de ondernemers die in afwachting zijn van steun van de overheid enige financiële lucht te bieden. Om de verspreiding van het virus in te dammen zijn kroegen en restaurants tot nader order gesloten.

Heineken zegt dat voor de noodlijdende ondernemers de helft van de verplichte huursom voor de maand april kwijtgescholden wordt. Voor 130 horecazaken waarvan Heineken pandeigenaar is, worden tevens huurverplichtingen tot en met mei opgeschort.

Risico dragen


Lockdown in Frankrijk en België met twee weken verlengd

Lockdown in Frankrijk en België met twee weken verlengd

Wie in Frankrijk de deur uit gaat, is verplicht een formulier mee te nemen, waarop hijzelf heeft aangegeven waarom hij van huis gaat. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Frankrijk verlengt de lockdown in het land met twee weken tot 15 april om het coronavirus verder in te dammen. Dat maakte premier Édouard Philippe (foto) vrijdag bekend.

In Frankrijk gelden strikte beperkingen op de bewegingsvrijheid van inwoners. „Na de eerste tien dagen van lockdown is het duidelijk dat we nog maar aan het begin staan van deze epidemische golf. Het heeft Oost-Frankrijk onder water gezet en nu arriveert het in de regio Parijs en Noord-Frankrijk", zei Philippe.

Dezelfde regels


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Recordaantal coronadoden in Italië op een dag: 919

Recordaantal coronadoden in Italië op een dag: 919

Het dodental als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in Italië is gestegen met 919 naar 9134. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in Italië is gestegen met 919 naar 9134. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om de grootste toename in een dag tijd sinds het longvirus op 21 februari voor het eerst in het land werd aangetroffen.

Het aantal besmettingen steeg de afgelopen 24 uur met bijna 6000 gevallen en komt nu uit op 86.498. Daarmee passeert Italië China waar eind vorig jaar het virus voor het eerst de kop opstak. De Verenigde Staten gingen China donderdag al voorbij. De zwaarst getroffen regio in Italië is Lombardije. Daar lieten tot nu toe 5402 mensen het leven en bedraagt het aantal geïnfecteerden 37.298.

Nederlander op cruiseschip Costa Luminosa


Recept voor test coronavirus gedeeld door Roche

Recept voor test coronavirus gedeeld door farmaceut Roche

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor de coronatesten van de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten.

Daarmee voldoet het bedrijf aan de wens van de regering. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Alles doen


Waarschuwingsbuttons en coronaposters van Groningse drukkers dikke hit

Een van de bestsellers en de favoriet van drukker Wouter Haan van nationaalloketafstand.nl

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Deze drukke drukkers drukken hun eigen stempel - of button en poster - op de coronacrisis. Met verve: meer spoedbestellingen dan ooit bij Groningse drukkerij met ‘1, 5 meter afstand’ buttons, „het loopt storm!” Groningse collega-drukker drukte al ruim 21.000 ‘coronahulpposters’ en ziet ze nu overal hangen. „Prachtig om te zien.”

Ongeveer een bestelling per minuut, soms wel meerdere en elke seconde telt nu, ziet drukker Wouter Haan. Hij heeft net nationaalloketafstand.nl gelanceerd, waarop uit alle Nederlandse windstreken de anderhalve meter-afstand uitingen worden besteld, van stoepbord tot rollup banner. Hier geen 4-5 dagen levertijd, maar allemaal spoedjes: bedrijven en winkels willen alles zo snél mogelijk in huis hebben. Of in hun winkel of bedrijf, zodat hun klanten al voor de eerste stap over de drempel anderhalve meter afstand-alert zijn.

Hoeveel? Oh ja!


16-jarige overlijdt paar dagen na hoestje aan corona

16-jarige overlijdt paar dagen na hoestje aan corona

Een 16-jarig meisje kwam afgelopen maandag in ademnood en overleed de volgende avond in een ziekenhuis in Parijs. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er heerst bij een groep nog altijd het beeld dat enkel ouderen kunnen overlijden als gevolg van het coronavirus. Dat dat niet zo is blijkt wel uit een triest verhaal uit Frankrijk.

Een 16-jarig meisje kwam afgelopen maandag in ademnood en overleed de volgende avond in een ziekenhuis in Parijs. Ze is daarmee het eerste minderjarige slachtoffer in Frankrijk van het coronavirus.

In de krant Le Parisien deden de moeder en zus van de overleden Julie hun verhaal. Wat opvalt, is dat het allemaal razendsnel is gegaan met hun dochter en zus. „Vorige week had Julie gewoon een lichte hoest. Dat verergerde gedurende het weekend met slijm en maandag zijn we naar de huisarts gegaan."


In tijden van social distancing is internet onze beste vriend

Camera videoIn tijden van social distancing is internet onze beste vriend

De koorrepetitie van Maarten ging donderdag gewoon door, maar dan wel online. | Foto: Maarten Veenendaal

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

In tijden van social distancing zijn we massaal aan het videobellen geslagen. Nu het coronavirus ons dwingt zoveel mogelijk binnen te blijven, speelt een groot deel van ons leven zich plotseling online af en daar weten sommigen wel heel creatief mee om te gaan.

Van een online pubquiz tot een koorrepetitie via videochat; de behoefte aan sociaal contact lijkt groter dan ooit. En dan blijken videobellen en chatten niet alleen handig voor werk- of schoolgerelateerde gesprekken, maar is het ook een uitkomst als je gemotiveerd wilt blijven met sporten of voor het maken van wandelingen met ouderen.

Maarten Veenendaal repeteerde met zijn koor Kwaya via Zoom


Coronavirus en de huizenmarkt: 3 effecten

Coronavirus en de huizenmarkt: 3 effecten

Rentes stijgen, huizenprijzen dalen en het aantal hypotheekaanvragen stijgt.

Foto van ''

GISTEREN

Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen laten meer en meer hun stempel achter in onze maatschappij. Inmiddels heeft ook de huizenmarkt de gevolgen gevoeld. Rentes stijgen, huizenprijzen dalen en het aantal hypotheekaanvragen stijgt.

Als verkoper sta je voor een lastige beslissing: ga je nu wel of juist niet jouw huis te koop zetten? Waar doe je nou wijs aan? „Het coronavirus maakt zowel kopers als verkopers angstig, horen we van aangesloten makelaars”, laat Hypotheekrente.nl weten. „We merken dat de volgende 3 effecten onmiskenbaar het gevolg zijn van het coronavirus.”

1. Verschuiving in de huizenmarkt


Klimaatmaatregelen uitgesteld vanwege de coronacrisis

Klimaatmaatregelen uitgesteld vanwege de coronacrisis

Vanwege de coronacrisis presenteert minister Eric Wiebes (Klimaat) de plannen pas later | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een pakket met aanvullende klimaatmaatregelen om te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak laat iets langer op zich wachten.

De Tweede Kamer wilde dat het kabinet voor 1 april met die maatregelen kwam, maar vanwege de coronacrisis presenteert minister Eric Wiebes (Klimaat) de plannen pas later. Deze hebben momenteel even geen prioriteit.

De bewindsman laat weten dat „we nu even met andere dingen bezig zijn". Het kabinet vindt de aanpak van de coronacrisis nu het belangrijkst. Dat geldt ook voor mensen en bedrijven, stelt Wiebes. „Het besluit is aan de orde als het besluit er echt is", zegt hij.


5x positief nieuws: voetbal in China en schone lucht in Nederland

5x positief nieuws: voetbal in China en schone lucht in Nederland

De lucht in Nederland is veel schoner. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het positieve nieuws van vrijdag 27 maart. Schoonste lucht sinds jaren, In China beginnen ze weer met voetbal en Elon Musk gaat beademingsapparatuur produceren.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metronieuws je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld. Natuurlijk moet je de realiteit onder ogen zien en niet wegkijken voor het harde nieuws. Maar als je de kranten openslaat, alle nieuwssites leest en dan ’s avonds ook nog eens naar het journaal, Op1 en Jinek kijkt, dan ga je niet bepaald met een lekker gevoel op bed.

Het positieve nieuws van 27 maart


Kosten griepverzuim naderen record van 1,3 miljard euro

Kosten griepverzuim naderen record van 1,3 miljard euro

Kosten griepverzuim naderen record van 1,3 miljard euro/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De griep heeft de Nederlandse samenleving tot en met deze week 1,12 miljard euro gekost aan ziekte-uitkeringen. Het record van 1,3 miljard euro tijdens de griepgolf van 2017/2018 is bijna bereikt.

De verwachtingen zijn dat de record volgende week alsnog gebroken zal worden. Dat meldt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, op basis van de zogeheten Griepgolf Monitor.

Enorme kostenpost


'Piek Italië nog niet bereikt', angst bij burgemeester New York

'Piek Italië nog niet bereikt', angst bij burgemeester New York

'Piek Italië nog niet bereikt', angst bij burgemeester New York | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De coronavirusbesmettingen in Italië hebben hun hoogtepunt nog niet bereikt. Dat zei het hoofd van het nationale gezondheidsinstituut van het land vrijdag. Een dag eerder testten meer dan 6150 mensen positief en 712 overleden aan de gevolgen van het virus.

„We hebben de piek niet bereikt en zijn er nog niet doorheen", meldde chef Silvio Brusaferro van het gezondheidsinstituut op een persconferentie. Brusaferro zei echter dat er „tekenen van een vertraging" waren in het aantal mensen dat besmet raakte, wat suggereert dat de piek misschien niet ver weg is. Nieuwe gevallen zullen daarna een zichtbaar neerwaartse trend vertonen.

„Wanneer de daling begint, hangt af van ons gedrag", aldus Brusaferro, verwijzend naar hoe strikt Italianen de bewegingsbeperkingen die de overheid heeft opgelegd, zullen blijven respecteren. Omdat de corona-uitbraak nog steeds niet onder controle is, blijven de scholen in het land ook na 3 april gesloten. Dat was vooralsnog de datum voor een eventuele heropening. De scholen gaan pas weer open als het volkomen zeker is dat het veilig is, aldus de autoriteiten. Alle onderwijsinstellingen gingen begin maart dicht.