Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Feestje in Amsterdam: dansen op boommuziek

Ben je helemaal klaar met uitgaan in het zoveelste café of dansen in wéér een club? Goed nieuws. Je kunt namelijk ook gewoon gaan dansen op het ritme van bomen.

Kunstenaar Bert Barten geeft bomen een stem door hun sapstromen, fotosynthese en ademhaling om te zetten naar dansmuziek. De bomen van het Amsterdamse Oosterpark gaan letterlijk van zich laten horen op dit dance-event.

„Bomen produceren geluiden die wij niet horen maar die er wel zijn", legt Barten uit. „Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor, kan iedereen ervaren dat we in verbinding staan met de natuur. Het is ontroerend als je hoort dat een boom van binnen echt leeft."

Boomgeluiden

Barten heeft in samenwerking met boswetenschappers jarenlang geluiden van bomen verzameld. Op zondag 24 november worden de bomen in het Oosterpark behangen met speciaal ontwikkelde sensoren die de innerlijke geluiden meten. Deze worden versterkt en vertaald naar elektronische dansmuziek.

De Amsterdamse bomen worden gecombineerd met de eerder verzamelde geluiden. „In de natuur gaat alles langzaam. Dus om tot een gevarieerd en pittig dansritme te komen heb ik de jarenlange metingen van deze bomen gecomprimeerd naar een uur", vertelt Barten.

Na het Amsterdamse dansfeestje is het nog niet gedaan met de bomendansjes. Er komt namelijk een heuse Europese tour van concerten met bomen. Barten wil namelijk het geluid van bomen hoorbaar maken voor een breed publiek. „Te weinig mensen hebben het bewustzijn dat de hele wereld een groot ecosysteem is waarbij alles met elkaar in verbinding staat."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Feestje in Amsterdam: dansen op boommuziek
Sluiten