Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Extra maatregelen tegen racisme in stadions

Racisme in voetbalstadions gaat strenger aangepakt worden. Zo gaat het kabinet zorgen dat er meer camera’s in worden gezet waardoor het eenvoudiger wordt om de misdragende supporters te herkennen. De KNVB gaat vervolgens langere stadionverboden opleggen.

Tenminste, dat is de verwachte uitkomst van een gesprek tussen het kabinet en de KNVB donderdagmiddag, meldt de NOS.

Recente incident

De maatregelen zijn het resultaat van het incident dat niet lang geleden plaatsvond tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior. Tijdens de wedstrijd vonden racistische uitingen plaats vanuit het publiek naar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Zo werden er zwarte piet-liedjes gezonden en klonken er oerwoudgeluiden.

„Vanaf de eerste minuut was het ‘k-neger, k-zwarte, k-katoenplukker. Dat ze vandaag hebben geprotesteerd omdat ze voor Zwarte Piet zijn, dat mag. Maar het is wel heel toevallig dat ze het steeds weer riepen als ik aan de bal was”, zei de speler na afloop van desbetreffende wedstrijd tegen FOX Sports.

Na het incident zei Mark Rutte dat hij samen met minister Bruins (Sport) en minister Grapperhaus (Justitie) het gesprek met betrokkenen wilde aangaan. Ook de KNVB liet weten dat ze „keihard" optreden tegen racisme.

Extra maatregelen

Met de extra camera’s wil het kabinet dat het gemakkelijker wordt om de mensen te herkennen die zich hebben misdragen. Deze ‘slimme camera’s’ kunnen mensen namelijk volgen of herkennen. Tot nu toe is de strafrechtelijke vervolging van racisme in stadions nog onvoldoende, zo concludeerde de Tweede Kamer eerder deze week al.

De maximale duur van een stadionverbod staat nu op vijf jaar, maar de KNVB gaat die verhogen naar tien jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.