Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 nov 2019 / 08:00 uur

Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten

De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn werden opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan, waarna de politie ze aanhield.

Een van hen was Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet. Ook werd een 41-jarige vrouw uit Rhenen aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. De politie en burgemeester gaven aan tevreden te zijn over het verloop. Er kwamen 25.000 mensen op het feest af.

Bedreigende teksten

Donderdag en vrijdag hield de politie al drie mannen aan, twee uit Utrecht en een uit Leiden. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid. Zij mochten daarom niet naar de intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

Anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet demonstreerde zaterdag in zes steden en ook op Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich zaterdag hebben uitgesproken voor een „sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting”. Wel zijn de demonstranten naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door agressieve pro-piet-demonstranten.

Ook zondag zijn er nog intochten van de sint, onder meer in Amsterdam en Utrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten
Sluiten