Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 nov 2019 / 10:29 uur

Dood student Hongkong zorgt voor nieuwe protesten

De dood van een student heeft in Hongkong nieuwe protesten uitgelokt. Honderden demonstranten gingen vrijdag de straat op nadat bekend werd dat de student enkele dagen na een val was overleden.

De 22-jarige man viel zaterdag van de derde verdieping van een parkeergarage tijdens schermutselingen tussen demonstranten en de politie. Het is niet duidelijk hoe hij ten val kwam. Sommige media meldden dat hij op de vlucht was voor de politie. De man werd met zwaar hoofdletsel bij het ziekenhuis afgeleverd, waar hij tot zijn dood vrijdag in coma lag.

Massale demonstraties

De actievoerders houden de politie verantwoordelijk voor zijn dood. Verwacht wordt dat het overlijden van de student komende weekeinde voor nieuwe, massale demonstraties zal zorgen. In Hongkong wordt sinds 9 juni op grote schaal gedemonstreerd. Aanvankelijk was dat gericht tegen een nieuwe, inmiddels ingetrokken wet. Nu is de toenemende invloed van China op de stadstaat aanleiding tot verzet.

Politieke autonomie

Hongkong is onderdeel van China, maar er gelden niet dezelfde wetten als in het communistische China. Samen met Macau is Hongkong en ‘Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China’. Beide gebieden hebben recht op een eigen economisch systeem en politieke autonomie. Voor Hongkong geldt dit in elk geval tot 2047. China probeert onder de afspraken uit te komen door kleine wijzigingen voor te stellen die aanleiding geven tot protesten.

Onrust

De acties begonnen met protesten tegen een wetsvoorstel om verdachte criminelen uit te leveren aan China. Het ongenoegen is nu gericht tegen het politiegeweld van de afgelopen maanden en de invloed van de Volksrepubliek.

Reageer op artikel:
Dood student Hongkong zorgt voor nieuwe protesten
Sluiten