Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 nov 2019 / 19:34 uur

Diskwalificatie winnaar Kjeld Nuis weer ingetrokken

Schaatser Kjeld Nuis begon het schaatsseizoen op een opmerkelijke manier. De tweevoudig olympisch kampioen won de 1.500 meter bij de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker. Kort daarna werd hij gediskwalificeerd, maar uiteindelijk is hij toch aangewezen als winnaar. 

Nuis wist de 1.500 meter winnend af te sluiten met een tijd van 1.44,71. Reden voor diskwalificatie was dat hij bij het uitkomen van een bocht de lijn ruimschoots had overschreden. Dat gebeurde doordat hij op hoge snelheid bijna ten val kwam.

Protest

Coach Jac Orie van Team Jumbo-Visma tekende protest aan tegen de maatregel van de jury. Nadat de videobeelden nog eens waren bestudeerd, werd besloten om de diskwalificatie terug te draaien. Tot grote opluchting van Nuis, die daardoor alsnog een startbewijs voor de eerste vier wereldbekers bemachtigde.

Voor Koen Verweij pakte het besluit van de jury negatief uit. De 29-jarige routinier, die vorig seizoen niet in actie kwam, dacht na de diskwalificatie van Nuis even dat hij als nummer vijf een wereldbekerticket te pakken had. Een kwartiertje later viel Verweij met zijn tijd van 1.46,15 alsnog buiten de top vijf.

Wereldbekerwedstrijden

Thomas Krol, tegenstander van Nuis in de laatste rit, was in de race 0,02 seconde langzamer dan zijn ploeggenoot. De regerend wereldkampioen op de 1.500 meter herstelde zich knap van een struikelpartij kort na de start.

Ook Patrick Roest (1.44,89), Marcel Bosker (1.45,805) en Sven Kramer (1.45,809) plaatsten zich voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden op de schaatsmijl. Roest, Kramer en Bosker veroverden vrijdag ook al een wereldbekerticket op de 5.000 meter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Diskwalificatie winnaar Kjeld Nuis weer ingetrokken
Sluiten