Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 nov 2019 / 16:40 uur

Deventerse cyberpedo veroordeeld tot 105 dagen cel en TBS

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag een 21-jarige man uit Deventer veroordeeld tot een celstraf van 105 dagen en tbs met voorwaarden. 

Tussen 2016 en 2018 deed de verdachte zich voor als een meisje die minderjarige jongens verleidde tot het verzenden van naaktfoto’s. Wanneer hij deze beelden in zijn bezit kreeg, dienden ze als chantagemateriaal voor de slachtoffers.

Chantage met screenshots

De modus operandi ging volgens een vast patroon. Zodra een slachtoffer inging op zijn verzoek om naaktfoto’s te versturen, werden hier screenshots van gemaakt. Daarna dwong de verdachte zijn minderjarige slachtoffers om meer erotische beelden van zichzelf te sturen. Als zij dit niet deden, dan dreigde hij de beelden die hij eerder had buitgemaakt op internet te zetten.

Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan het vervaardigen, verwerven en in bezit hebben van kinderporno. Hij heeft „op deze manier zijn minderjarige slachtoffers gechanteerd en hen angst aangejaagd", aldus de rechtbank.

Persoonlijkheidsstoornis

Bij de verdachte is door deskundigen een ziekelijke stoornis en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling vastgesteld. Dit beïnvloedde zijn gedrag tijdens het plegen van strafbare feiten.

Toch vindt de rechtbank, wegens de ernst van de feiten, naast tbs met voorwaarden een gevangenisstraf op zijn plaats. Bij tbs met voorwaarden wordt de veroordeelde niet onder dwang in een kliniek opgenomen, maar moet hij of zij wel een verplichte behandeling ondergaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deventerse cyberpedo veroordeeld tot 105 dagen cel en TBS
Sluiten