Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Designbaby’s over twee jaar mogelijk’

De zogenoemde ‘designer baby’s’, kinderen die genetisch worden gemodificeerd, lijken nu echt realiteit te kunnen gaan worden. Nieuw onderzoek wijst uit dat het binnen twee jaar wel eens werkelijkheid kan zijn.

Kevin Smith van de Abertay Universiteit in Dundee in Schotland, heeft een analyse over de designer baby gepubliceerd. De risico’s van genen bewerken zijn volgens hem zo laag dat de techniek op menselijke embryo’s toegepast zou kunnen worden. Volgens Smith moet het binnen twee jaar mogelijk zijn om de eerste genetisch gemanipuleerde mensen te maken.

Slechte evolutie

Wat hem betreft heeft de evolutie de laatste honderden jaren een steekje laten vallen. „De kiembaan van de mens is op dit moment zeker niet perfect", schrijft Smith. „De evolutie heeft ons slechts minimaal voorzien van bescherming tegen ouderdomsziektes, zoals kanker, dementie en hart- en vaatziekten."

„Genetische modificatie geeft de kans om mensen uit de toekomst te beschermen tegen deze en andere kwalen”, vervolgt Smith volgens Metro UK. „Dit is al eerder gelukt tijdens experimenten om dieren genetisch te manipuleren. Als veelvoorkomende ziekten kunnen worden voorkomen of vertraagd dankzij deze modificatie, wordt de gemiddelde ziektevrije levensduur van de mens langer.”

Ethiek

Het onderzoek kan volgens Smith hoop bieden aan ouders die genetische ziekten niet door willen geven aan hun kinderen. Wel waarschuwt hij voor het ethische aspect van genetische modificatie. Vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat een genetisch gemodificeerde baby in de maak zou zijn in China. Het nieuws kreeg veel kritiek te verduren. „Maar door het ethische aspect te blijven bespreken, falen we erin mensen die ziek zijn te helpen."

Smith trekt de vergelijking met in vitro baby’s in de jaren 70. „Als deze techniek destijds net zoveel kritiek had gekregen als genetisch gemodificeerde kinderen, dan zou het proces nog jaren hebben geduurd. Misschien was het niet eens tot een gebruikelijke technologie gekomen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.