Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

DENK in de clinch met Tweede Kamer over luchtaanval Irak

DENK-Kamerlid Selcuk Öztürk is van mening dat de luchtaanval van de Nederlandse luchtmacht op Iraakse burgers in 2015 moet worden bestempeld als ‘moord’. 

Op veel goedkeuring bij zijn collega’s in de Tweede Kamer kan dit standpunt echter niet rekenen. Sterker nog: Öztürk moet zijn woorden terugnemen, zo menen bijna alle andere partijen. Het DENK-Kamerlid is echter niet van plan om dit te doen.

‘Lijkenverstopper’

Öztürk stelde in het debat over de luchtaanval dat het kabinet „niet de ernst inziet van deze moorden". Hij noemde Jeanine Hennis, die minister van Defensie toen de luchtaanval plaatsvond, bovendien een ‘lijkenverstopper’ omdat ze de burgerdoden verzweeg. Ook die opmerking kwam hem op een uitbrander te staan van onder andere GroenLinks en VVD.

Ook Kamervoorzitter Khadija Arib deed een dringend beroep op Öztürk om andere woorden te kiezen. „Nu gaat de aandacht naar u en niet naar de slachtoffers", zei ze.

Öztürk werpt tegen dat de nabestaanden ook van moord zouden spreken. Verder vroeg de parlementariër zich hardop af of minister Hennis wel een hart had.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.