Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 nov 2019 / 13:44 uur

Boeren willen 2,9 miljard, Schouten noemt het plan ‘serieus’

Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen. Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.

De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.

Vaker in de wei

Voorzitter van het collectief Aalt Dijkhuizen presenteerde woensdag in Den Haag de plannen van de boeren. Op korte termijn willen ze hun stikstofuitstoot verminderen door koeien vaker in de wei te laten staan, minder eiwitrijk voer te geven en mest te verdunnen met water alvorens het uit te rijden op het land. Ook die maatregelen kosten geld. Daarom verlangen de boeren op korte termijn al 500 miljoen euro.

„Dit is een serieus plan. Knap dat ze dat met elkaar in zo korte tijd hebben bedacht", zo reageert Carola Schouten de landbouwminister. Toch twijfelt ze over het statement dat het geld buiten de overheidsmiddelen die al voor de landbouw beschikbaar zijn gezocht moet worden. „Ik vrees dat de minister van Financiën daar toch anders over denkt, maar een boer moet ook nog een inkomen hebben. Op het moment dat maatregelen genomen moeten worden die kostbaar zijn, dan snap ik dat zij zeggen: maak het ons ook mogelijk die investeringen te doen."

Te gek voor woorden

Greenpeace is minder te spreken over de ideeën. „Te gek voor woorden", zo klinkt het. De milieuorganisatie noemt de landbouw de "grootste veroorzaker van de stikstofcrisis" en vindt de voorstellen van het zogeheten Landbouw Collectief „ver onder de maat en nauwelijks serieus te nemen".

Volgens Greenpeace zijn de plannen erop gericht om het „vastgedraaide landbouwsysteem in de benen te houden". De organisatie noemt dat onacceptabel en roept boeren op afstand te nemen van het plan en in plaats daarvan te kiezen voor ecologische landbouw met minder dieren. „Na jaren van intensivering, schaalvergroting, schade aan natuur en klimaat en decimering van de boerenstand, spelen ze dezelfde grijsgedraaide plaat nog eens af: techniek is de heilige graal en het mes mag in de natuur."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boeren willen 2,9 miljard, Schouten noemt het plan ‘serieus’
Sluiten