Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 nov 2019

Bang voor turbulentie? Zeg het alfabet achterstevoren op!

Het vliegtuig schudt heen en weer. Met klamme handen grijp je je vast aan de armleuningen en met een angstige blik kijk je naar de opbergvakken, waar de handbagage elk moment uit lijkt te vallen. Turbulentie is een nachtmerrie voor mensen met vliegangst. 

Dat zijn best veel mensen: in Nederland en Vlaanderen heeft ruim 30 procent van de mensen vliegangst. Gelukkig is er veel aan te doen, volgens piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte.

Onderliggende angsten

Turbulentie is een van de boosdoeners voor vliegangst. Dat komt volgens Otte door een aantal dieperliggende onzekerheden en angsten die dan worden getriggerd, zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. „Je zit immers in een hele kleine ruimte, op 10 kilometer hoogte, met honderden ‘vreemde’ mensen en verder moet je je totaal overgeven aan de piloten."

Er bestaan veel mythen over turbulentie. „Luchtzakken bijvoorbeeld bestaan niet", vertelt Otte, die al 29 jaar vliegt. „Lucht kan namelijk net als water geen gaten hebben, wel stromingen en golven. Een vliegtuig beweegt daar net als een boot op mee. Het is goed om te weten dat een vliegtuig bestand is tegen meer dan de zwaarste turbulentie ooit gemeten. In de Verenigde Staten vliegen medewerkers van het Hurricane Center zonder problemen dwars door het oog van orkanen om te meten hoe snel de wind waait."

Volgens Otte is turbulentie vervelend, maar zal het vliegtuig niet neerstorten. „Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd omhouden tijdens een turbulente vlucht."

Ademhalen en stoel kiezen

Leuk en aardig, maar toch schrikken veel mensen bij turbulentie. En daar reageert je lichaam weer op met onder meer een versnelde hartslag en zweethanden. Je kunt je daar het beste bij neerleggen, zegt Otte. „Begin met een ademhalingsoefening. Haal drie keer diep adem richting je onderbuik. Kruip vooral niet in je schulp, maar zoek afleiding. Maak een praatje met je buren en zeg hardop achterstevoren het alfabet op."

Wil je zo weinig mogelijk effecten van turbulentie ervaren? Kies dan een stoel in het midden, waar het zwaartepunt ligt van het vliegtuig. „Vergelijk het met een wip. Als je op de uiteinden zit ga je veel meer omhoog en omlaag dan wanneer je in het midden plaats zou nemen."

Turbulentieworkshops

Gelukkig is vliegangst en angst voor turbulentie goed te behandelen. Kelly Otte organiseert in samenwerking met Onbezorgd Vliegen vliegangsttrainingen en turbulentieworkshops. Ook schreef de piloot het boek Overwin je vliegangst, met meer uitleg over de techniek van een vliegtuig en tips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Bang voor turbulentie? Zeg het alfabet achterstevoren op!
Sluiten