Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 5 nov 2019

Autoloze zondag is een optie door stikstofproblemen

Stikstofproblematiek: een goed woord voor galgje, maar ook een crisis die vraagt om onorthodoxe maatregelen. Het kabinet kijkt daarom zelfs naar een maandelijkse autoloze zondag.

Met de onalledaagse oplossingen moet er meer ‘stikstofruimte’ worden vrijgemaakt voor woningbouwprojecten die stilliggen. Vrijdag moet bekend worden welke van de maatregelen ook echt haalbaar zijn, weet het AD op basis van bronnen uit Den Haag.

Verschillende maatregelen

In totaal zijn er zo’n twintig maatregelen aangedragen door ambtenaren en coalitiepartijen. Een paar daarvan zullen daadwerkelijk worden ingevoerd. Of een autoloze zondag aan het begin of einde van de maand daar een van is, is de vraag. Er moeten ‘genoeg mollen gewonnen worden’, de eenheid waarin stikstof wordt gemeten.

En er moet politiek draagvlak zijn. ChristenUnie, één van de regeringspartijen, is enthousiast. Maar andere coalitiepartijen zouden sceptischer staan tegenover de autoloze zondag. Zeker vanuit de VVD, die ook al sputterde over de mogelijke snelheidsverlaging op alle snelwegen, klinkt kritiek. „Ik ben er niet voor om mensen te verplichten op één dag hun auto te laten staan. Je zal die dag maar net een verjaardag hebben gepland”, zei minister van Nieuwenhuizen vorige maand.

Volgens een voorlopige berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur stikstofruimte voor zo’n 75.000 woningen bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Autoloze zondag is een optie door stikstofproblemen
Sluiten