In het nieuws

Autoloze zondag: ‘Hoe we nu met de auto omgaan is onhoudbaar'

Autoloze zondag: 'Hoe we nu met de auto omgaan is onhoudbaar'

Het kabinet ziet een maandelijkse autoloze zondag als mogelijke oplossing voor de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

6 NOV 2019

De stikstofproblematiek dwingt het kabinet om onorthodoxe maatregelen te nemen. Dinsdag bleek dat het kabinet een maandelijkse autoloze zondag als serieuze oplossing ziet. 

Het is niet voor het eerst dat verplichte autoloze zondagen in Nederland worden overwogen. Sterker nog, tachtig jaar geleden was het zelfs realiteit. Toen was autorijden op zondag van 1 oktober tot en met 12 november verboden vanwege een benzinetekort. Daarna kwam het nog twee keer voor, een keer in de jaren vijftig en nogmaals begin jaren zeventig. Op 6 januari 1974 werd het verbod opgeheven en kwam het nooit meer terug.

Tot afgelopen dinsdag dan. Het kabinet ziet de invoering van autoloze zondagen namelijk weer als een oplossing voor een grote crisis. Een maandelijkse autoloze dag moet meer ruimte geven om bouwprojecten, die stil zijn komen te liggen door de stikstofimpasse, weer opgang brengen. Maar er is veel discussie rondom autovrije zondagen. Tegenstanders menen dat een zondag zonder verkeer niet mogelijk is in een 24-uurseconomie. Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) betwijfelt de maatregel. „Alles wat normaal op een zondag vervoerd wordt, wordt dan op zaterdag of maandag vervoerd. De overheid moet dus wel heel duidelijk kunnen laten zien dat die ingreep bijdraagt aan het verlagen van de stikstofuitstoot en daadwerkelijk ruimte biedt”, zegt Quinten Snijders van TLN. „Als je ziet dat slechts 6 procent van de stikstofdepositie wordt veroorzaakt door wegverkeer, vragen wij ons af of maatregelen in het wegverkeer nu echt veel gaan helpen."

Autoloze zondag: ‘Hoe we nu met de auto omgaan is onhoudbaar'

Vanwege de oliecrisis gold er begin jaren zeventig een verbod op autorijden op zondag. /ANP

Naast dat een autoloze zondag grote gevolgen heeft voor de transportsector en het overige verkeer, heeft het ook op organisatorisch gebied veel impact. „Onmogelijk is het zeker niet, maar het zal erg lastig worden”,zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. „De vergelijking met de autoloze zondagen in de jaren zeventig wordt nog vaak gemaakt, maar de wereld zat toen heel anders in elkaar. Inmiddels zijn we enorm gehecht aan onze auto. We verzinnen telkens smoesjes waarom wij onze kinderen wel met de auto naar school mogen brengen en de buurvrouw makkelijk even de fiets kan pakken. Niemand wil de ‘vrijheid’ van een auto opgeven.”

Verbod negeren

En die mentaliteit brengt volgens Tertoolen heel wat problemen met zich mee bij het invoeren van een maandelijkse autoloze zondag. „Er zal bijvoorbeeld ontzettend goed gehandhaafd moeten worden. Ik verwacht dat mensen het verbod op grote schaal zullen negeren omdat we echt gehecht zijn aan onze auto.” Daarnaast vraagt Tertoolen zich net als TLN af of autoloze zondagen het probleem niet slechts verschuiven. „Als we niet op de laatste zondag van de maand naar IKEA kunnen met de auto, doen we dat wel massaal op de een-na-laatste zondag.”

Maar België bewijst dat het wel haalbaar is. Een keer per jaar zijn alle 19 Brusselse gemeenten een dag lang autovrij. Brussel is dan de grootste autovrije zone in Europa. En niet alleen in Brussel hebben motorvoertuigen een dag per jaar geen toegang tot de weg want ook Parijs en voor het eerst Londen waren dit jaar autovrij. Uit metingen van het Belgische Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu blijkt dat autoloze zondagen een zeer positief effect hebben op de luchtkwaliteit. In Brussel werd er op plaatsen waar normaal gesproken veel verkeer passeert zo’n 70 procent minder stikstofdioxide en roet gemeten.

Meer ruimte op straat

En niet alleen op de luchtkwaliteit heeft de autovrije zondag in België een positieve invloed. „Het is voor de mensen die de autovrije dag aan den lijve ondervinden vaak echt een feest. Er is opeens veel meer ruimte op straat om andere dingen te doen, dus ook voor de leefomgeving hebben autoloze zondagen positieve effecten”, legt Karen Scheire van het Vlaamse Netwerk Duurzame Mobiliteit uit. Samen met andere organisaties in België, organiseert Netwerk Duurzame Mobiliteit jaarlijks de Week van de Duurzame Mobiliteit in België.

Een autovrije zondag is hier een onderdeel van, maar ondanks de positieve gevolgen van een zondag zonder auto's is de discussie ook bij de Belgen niet onbekend. „Daarom maken we voor dringende transporten of hulpdiensten uitzonderingen”, zegt Scheire. Ook wordt er per gemeente heel goed gekeken naar de mogelijkheden voor het organiseren van een autoloze zondag. „Het is niet zo dat heel België een dag per jaar autovrij is. We gaan per gemeente in gesprek om uit te zoeken wat er op welke plekken goed werkt. Zo kunnen mensen die echt de auto nodig hebben in sommige gemeenten alsnog toestemming vragen om te weg op te gaan tijdens een autovrije zondag.” En dat is volgens haar dan ook het geheim achter het succes in België. „Per gemeente wordt er een draaiboek gemaakt en worden alle scenario’s besproken. Er wordt heel goed overlegd.”

Autoloze zondag: ‘Hoe we nu met de auto omgaan is onhoudbaar'

Een keer per jaar is Brussel de grootste autovrije zone van Europa. /ANP

Onmogelijk is het zeker niet, beaamt ook Tertoolen. „De autovrije zondag in België is natuurlijk maar een keer per jaar, maar bewijst dat het wel kan. Toch zie ik het in Nederland niet snel gebeuren." Al zou het meemaken van zo’n autoloze zondag wel kunnen bijdragen aan een verandering in onze mentaliteit. „Mensen komen er dan achter dat ze best een dag zonder auto kunnen”, zegt Tertoolen

Averechts

Maar realistischer zou zijn om vrachtverkeer op zon- en feestdagen te weren. „In sommige Europese landen gebeurt dit al, al wordt daarvan gezegd dat de vrachtwagens dan wel op een ander moment de weg op gaan. Winkels moeten uiteindelijk toch bevoorraad worden.” Een autoloze zondag voor iedereen zou ook averechts kunnen werken. „Andere maatregelen om het stikstofprobleem op te lossen, kunnen dan op minder draagvlak rekenen omdat mensen zullen vinden dat ze al genoeg bijdragen door een keer per maand de auto te laten staan.”

Maar hoe je het wendt of keert, er zal iets moeten veranderen in ons consumptiegedrag, meent Tertoolen. „Hoe we nu omgaan met consumeren en het gebruikt van de auto is niet houdbaar. Er zullen maatregelen getroffen moeten worden om dit probleem op te lossen.” Hij noemt een autoloze zondag wel een drastische maatregel. „Stel het zo erg mogelijk voor dan kan het alleen maar meevallen. Als er dan besloten wordt om voor een andere maatregel te kiezen, zoals het terugbrengen van de maximumsnelheid in natuurgebieden, kunnen we opgelucht ademhalen en zeggen: ‘Gelukkig hebben we geen autoloze zondag’.”


Harry en Meghan 'hadden geen andere keuze'

Prins Harry / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

Voor de Britse prins Harry en zijn vrouw was er „geen andere keuze dan een stap terugdoen binnen de koninklijke familie". In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, laat de hertog van Sussex weten dat het stel het gevoel kreeg dat dit de enige oplossing is.

Harry reageert daarmee voor het eerst op zijn breuk met het koningshuis. De media kreeg in de toespraak een beschuldigende vinger.

Geen lichtvaardig besluit


Zandstormen en hagel teisteren Australië

Eerder tijdens de branden in Australië / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

47 MIN

Het door droogte geteisterde Australië gaat ook gebukt onder zandstormen en extreem weer. Enorme hagelstenen veroorzaakten een ravage in hoofdstad Canberra, waar de luchtkwaliteit recentelijk nog kelderde door de rook van bosbranden.

Inwoners van deelstaat New South Wales hadden afgelopen weekend last van enorme zandstormen. Op videobeelden is te zien hoe een enorme muur van zand over plaatsen in de outback trekt. „Het was eerlijk gezegd net een apocalyptische film", zei een inwoonster van de plaats Dubbo.

'Klaar mee'


Boze ouders dienen klacht in om passend onderwijs

Boze ouders dienen klacht in om passend onderwijs

Boze ouders reizen af naar Den Haag / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een groep boze ouders dient maandag een collectieve klacht in bij de onderwijsinspectie. Ze willen passend onderwijs voor hun kind.

Ze reizen maandag met een schoolbus naar Utrecht om hun klacht bij de inspectie neer te leggen.

Actiegroep


Opbouwlach tot dijenkletser met de lachcoach

Bij lachcoach Martin Kuijper van Gewoonlachen.nl krijg je vanzelf goede zin, en een button.

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Metro's Iris ging op bezoek bij lachcoach Martin om van Blue Monday een True Funday te maken, of gewoon keihard uit te lachen.

Van te voren waarschuwde ik hem maar gewoon. Dat ik eigenlijk best wel grieperig was en vorige week m’n hart nog een heel klein beetje gebroken is. En dat ik niet op commando kan boeren, dus waarschijnlijk ook niet lachen. Succes ermee.

Maar wanneer Martin Kuijper de deur van zijn woning in Almere Parkwijk opengooit en me met een joviaal ‘welkom!’ begroet, begin ik meteen al een beetje te lachen. Al komt dat waarschijnlijk vooral door zijn vrolijke wereldbolblouse en de grote gele button die hij heeft opgespeld. Van een smiley. „Spiegelneuronen”, legt Kuijper, wiens vriendelijke gezicht wel wat wegheeft van de emoji, uit. „Als je hier naar kijkt, ga je vanzelf lachen.” Kuijper wijst naar een land op zijn wereldbolblouse: Kenia. „Dáár wordt pas veel gelachen, joh. Kunnen we nog een voorbeeld aan nemen. Die mensen leven daar bij de dag, wij zijn hier veel te serieus. Zin in koffie?”


Blue Monday? Het is gewoon maandag!

Blue Monday? Het is gewoon maandag!

Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

2 UUR

Om je op te fleuren: twee deskundigen over waarom het maandag geen Blue Monday, maar gewoon een dag is.

„Het hele idee van een winterdepressie en dat je dat overkomt op één dag, is onzin.” Jean-Pierre van de Ven uit Amsterdam, (relatie)psycholoog en woordvoerder van MIND Korrelatie, is meteen stellig op deze Blue Monday. Die bestaat niet. Metro sprak ook Janne Schuijn uit Zwolle, mindset-coach en auteur van het boek Wat nou als het ook anders kan? en voor haar geldt hetzelfde: „Het is dat jullie me bellen, anders had ik er niet eens aan gedacht. Voor mij is het gewoon maandag.”

Pseudowetenschap


Aantal vrouwen dat uitstrijkje laat maken stijgt niet

Kinderen worden gevaccineerd tegen het hpv-virus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Er is geen stijging meer in het aantal vrouwen dat een uitstrijkje laat maken. Vrouwen boven de dertig worden ieder jaar opgeroepen tot deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Deden in het verleden zeven op de tien vrouwen mee aan dit onderzoek naar baarmoederhalskanker, nu zijn dat nog maar zes op de tien vrouwen.

800 diagnoses


‘Als je deze maandag baalt, organiseer een extra feestje’

‘Als je deze maandag baalt, organiseer een extra feestje’

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

2 UUR

Drie vrouwen uit Noord-Holland, drie generaties. Wat weten een tiener, een veertiger en een dame van gerespecteerde leeftijd van Blue Monday?

Metro vroeg het Merel Thijsterman (15, Koog aan de Zaan), Judith Sanders (47, Koog aan de Zaan) en Wil Sanders (78, Spanbroek).

Weet je wat Blue Monday is?


‘Druk maar op die knop, het ontploft niet’

‘Druk maar op die knop, het ontploft niet’

Socialmediagebruik onder senioren neemt toe. / Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

3 UUR

Een sms’je van oma? De kans is groter dat ze je een appje stuurt. Senioren zitten meer dan ooit op WhatsApp en sociale netwerken. „Gaat je kleinkind backpacken in Australië, dan krijg je de foto’s niet meer per mail toegestuurd.” 

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat sociale media-gebruik in alle leeftijdscategorieën - gemeten vanaf 12 jaar - nog steeds toeneemt. De opvallendste groei is te zien in de groepen 65 - 75 jaar en 75 plus; respectievelijk gebruikt 70 procent en 34 procent WhatsApp.

„Whatsapp is makkelijk te bedienen; je mag zo langzaam typen als je wilt, foto’s versturen is relatief simpel”, zegt Annet van Betuw (67). Ze is auteur van het boek Social Media voor Senioren en ziet veel leeftijdgenoten op WhatsApp. „Ik denk dat ouderen en jongeren die app ongeveer hetzelfde gebruiken. Zo maakte ik zelf laatst via mijn kleinzoon kennis met het audiobericht en dacht ik: hé, dit is ook handig. En senioren zitten veel op buurt-groepsapps.“


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


2000 miljardairs rijker dan 60 procent wereldbevolking
Likeability of3

2000 miljardairs rijker dan 60 procent wereldbevolking

De 22 rijkste mannen in de wereld bezitten meer rijkdom dan alle vrouwen in Afrika. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:00

Ruim 2.000 miljardairs zijn rijker dan de 4,6 miljard mensen die 60 procent van de wereldbevolking uitmaken. Vooral vrouwen zijn de dupe van deze ongelijkheid. Dat stelt Oxfam Novib in het nieuwe rapport, Time to Care, over economische ongelijkheid. Het rapport is een oproep om actie te ondernemen.

Ongeveer 735 miljoen mensen leven in extreme armoede en bijna de helft van de wereldbevolking moet dagelijks rondkomen van 5.50 dollar of minder. ‘Time to Care’ vraagt in het bijzonder aandacht voor het feit dat veel vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden in armoede gevangen blijven.

Extreme ongelijkheid


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

Slagter werd er door een ex-collega van Van der Ree van beschuldigd dat ze afwist van het gedrag van haar ex-vriend. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

YouTube-ster Dionne Slagter, ook bekend als OnneDi, reageert verbijsterd op het seksueel overschrijdend gedrag van haar ex-vriend Kaj van der Ree.

Ze schrijft op Twitter dat ze er geen weet van had dat haar vriend tijdens hun relatie contacten onderhield met minderjarige meisjes en naaktfoto's met ze uitwisselde.

Onwijs in shock


Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. Ze werden aangehouden tijdens en na een achtervolging, waarbij ook een waarschuwingsschot is gelost, meldt de politie. Uit de gevangenis is niemand ontsnapt.

Op het terrein van de gevangenis stond zondag rond 10.50 uur een busje in brand. „Het lijkt erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan", aldus de politie. Meerdere personen probeerden de gevangenis in te komen, vermoedelijk om iemand te bevrijden, maar dat is volgens de politie verijdeld.

Zoektocht


Geen depressief weer op Blue Monday

Geen depressief weer op Blue Monday

Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De meest deprimerende dag van het jaar komt eraan: Blue Monday is op maandag 20 januari. Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. Volgens Weeronline is het weer namelijk niet om depressief van te worden. 

Hoewel de dag start met wat mist en lokale gladheid breekt in de loop van de dag de zon op steeds meer plaatsen door, zo meldt de website.

Deprimaandag


Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein
Likeability of3

Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein

In de nacht van zaterdag op zondag belande zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. /Colourbox

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

In Nijmegen heeft een bestuurster haar auto op een wel hele creatieve plek geparkeerd. In de nacht van zaterdag op zondag belandde zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. 

Dit deed ze overigens niet expres. De automobiliste bleek zelfs nog een paar rondjes in de fontein te hebben gereden, in een poging er uit te komen. Maar dat was geen succes, meldt de Politie Nijmegen.

Parkeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

De zeventigjarige boer werd voor het laatst gezien op oudejaarsavond. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

In het Poolse dorpje Osiek heeft zich een opmerkelijk voorval voorgedaan. Een Poolse boer werd daar al weken vermist en blijkt nu opgegeten te zijn door niemand minder dan zijn eigen varkens. Dat meldt een Poolse krant.

Zijn buurvrouw vond op het erf van de bejaarde boer wat stukken bot en schedel.

Incident


Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven en Journalist en presentator Erik Dijkstra. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De NPO en de STER hervatten vanaf maandag de reclames voorafgaand aan de nieuwe talkshow Op1. Na twee weken is het niet langer nodig om het reclameblok weg te laten om kijkers te laten wennen aan de nieuwe talkshow, redeneert de STER.

Ter promotie van de talkshow van de NPO werd twee weken lang geen reclameblok uitgezonden, waardoor Op1 vroeger begon dan het geplande tijdstip van 22.30 uur.

Concurrentiestrijd


Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. /ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Wie wil weten welke acts van Nederlandse bodem we het komende jaar veel op festivals gaan tegenkomen, hoeft maar een blik te werpen op de line-up van Noorderslag, waar dit jaar opvallend veel vrouwen de bühne betraden. 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. Vooral voor de Nederlandstalige indiepopband Wies begint het jaar goed. Voorafgaand aan het optreden op Noorderslag krijgt het driekoppige gezelschap namelijk de 3FM Talent Award uitgereikt. Dit omdat de publieke popzender vindt dat Wies nog een extra steuntje in de rug kan gebruiken, zo legt NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn uit. „Er wordt zoveel goede Nederlandstalige muziek gemaakt en Wies doet dat op een hele creatieve manier”, zo stelt hij. „Je doet je ogen dicht en je ziet meteen een plaatje voor je. Als het Wies-virus je eenmaal heeft gepakt, ben je voor je leven lang verkocht. Ik ben groot fan.” Ook live staat het als een huis, aldus Hoogendoorn. „Ik denk dat ze een mooie festivalzomer te wachten staat.”

Blanks


'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'
Likeability of5

'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'

Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amsterdamse crimineel Khalid J. (35) is volgens betrouwbare bronnen gearresteerd in Dubai, meldt Het Parool. Hij wordt al jaren gelinkt aan onderwereldmoorden. Het Openbaar Ministerie laat weten „echt geen mededelingen” over de zaak te doen.

Volgens de krant beschuldigt justitie hem van lidmaatschap van een criminele organisatie die liquidaties liet plegen. Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan voor betrokkenheid bij dat moordcommando. Hij zou in elk geval van 1 december 2013 tot eind 2014 een belangrijke rol hebben gespeeld in de groep, schrijft de krant. J. zou alleen zijn aangeklaagd als lid van de organisatie, niet voor concrete liquidaties.

'Rico de Chileen'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. In totaal worden er tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten gerenoveerd. Zondagavond start de eerste renovatie: de Wantijbrug in Dordrecht.

Het budget voor de landelijke operatie bedraagt ongeveer 20 miljard euro. Het gaat om bruggen en tunnels die voornamelijk in de jaren vijftig en zestig zijn gebouwd. Die zijn inmiddels aan onderhoud of vervanging toe, zegt Rijkswaterstaat. Na renovatie moeten ze veiliger en duurzamer zijn.

Wantijbrug