Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 nov 2019 / 08:49 uur

‘Altijd bereikbaar zijn’ belastend voor veel jongeren

De appjes die binnen blijven komen, even door Instagram scrollen, een foto plaatsen op Snapchat en op moeten nemen als je wordt gebeld. De druk van de smartphone is voor veel jongeren belastend.

Vier op de tien jonge mensen (39 procent) ervaren de smartphone als een belasting. Ze voelen vooral de druk om ‘altijd maar bereikbaar te moeten zijn’ en vinden dat hun telefoon te veel afleiding geeft. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder ruim 1400 jongeren tussen 16 en 34 jaar. Vrijdag begint de Week van de Mediawijsheid.

Teveel op telefoon

De helft (52 procent) van de jonge mensen vindt dat ze te veel op hun telefoon zitten. Een derde (33 procent) noemt zich zelfs verslaafd aan de smartphone. Ook al ervaart een deel van de ondervraagde jongeren hun smartphone als een last, tegelijkertijd zien de meesten (84 procent) het apparaat juist als een verrijking.

Driekwart vindt het niet kunnen als iemand onder het eten op zijn telefoon kijkt. Overigens pakt 46 procent voorafgaand aan de maaltijd in een restaurant zijn mobieltje en maakt een foto van het gerecht op het bord, om die foto vervolgens te plaatsen op sociale media of chatprogramma’s.

Reageer op artikel:
‘Altijd bereikbaar zijn’ belastend voor veel jongeren
Sluiten