Redactie Metro Nieuws 5 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Ajax pakt punt na heksenketel met extase, wanhoop en opluchting

De poulewedstrijd van Ajax tegen Chelsea veranderde voor de fans in een emotionele achtbaan. Na een zinderende eerste helft waarin de Amsterdammers heer en meester waren, kwamen de Britten toch langszij in de tweede helft.

In tien minuten tijd kantelde de wedstrijd volledig na rode kaarten aan het adres van Blind en Veltman. De Amsterdammers stonden op dat moment met een indrukwekkende 1-4 voor. Maar dit konden ze niet vasthouden. Chelsea maakte slim gebruik van de overtalsituatie en kwam in korte tijd op 4-4. Het blauwe slotoffensief resulteerde echter niet in de winnende treffer.

Ziyech juicht na de goal in de eerste helft /ANP

Zitten op rozen

In de eerste helft leek het er nog op dat Ajax voor een grote verrassing ging zorgen. Sterker nog: het is nog niet eerder voorgekomen dat Chelsea vier tegendoelpunten heeft moeten incasseren tijdens een Europese thuiswedstrijd.

Ajax begon fel aan de wedstrijd in London en dit was ook terug te zien op het scorebord. Quincy Promes was verantwoordelijk voor de openingstreffer nadat zijn vrije trap via Chelsea-speler Tammy Abraham langs de achterlijn werd gewerkt. Lang duurde deze voorsprong echter niet vanwege een strafschop voor de Britten. Jorginho maakte geen fout waardoor het 1-1 werd.

Door een goal van Promes en een fenomenale vrije schop van Hakim Ziyech werd de ruststand 1-3. Het leek niet op te kunnen voor de Amsterdammers want in het begin van de tweede helft werd het zelfs 1-4 na een goal van Donny van de Beek die hiermee de eerste Nederlander werd die in vier uitwedstrijden op rij in het hoofdtoernooi van de Champions League heeft gescoord. De vier tegendoelpunten waren eveneens een unicum voor de Blue’s, nog nooit kregen zij in Europees verband zoveel treffers om de oren.

Een emotionele achtbaan voor de Ajacieden in het tweede bedrijf /ANP

Bijten op nagels

Het duel kreeg een knotsgekke wending toen Daley Blind en Joël Veltman tegelijkertijd een tweede gele kaart kregen van de Italiaanse arbiter. Dit vanwege een overtreding van Blind op Abraham en een handsbal van Veltman in het strafschopgebied. César Azpilicueta had even daarvoor al de 2-4 gemaakt.

De wedstrijd ging van kwaad tot erger toen Jorginho daarna een penalty binnenschoot. En even later werd het ook nog 4-4 door een treffer van invaller Reece James.  Het slotoffensief was een feit en Chelsea maakte met aanvallend voetbal jacht op de vijfde goal. Even leek het erop dat deze er ook kwam toen Azpilicueta de bal in de netten kreeg. Maar dit doelpunt werd door de VAR afgekeurd.

Een knap staaltje keeperswerk van Onana zorgde er in de slotfase voor dat de stand gelijk bleef. Vooral een spectaculaire redding in de 91ste minuut zal voor veel televisiekijkers voor een grote opluchting hebben gezorgd.

Ajax heeft na vier groepswedstrijden zeven punten, net als Chelsea en Valencia. De formatie uit Amsterdam besluit de groepsfase met wedstrijden tegen Lille OSC (27 november) en Valencia (10 december).