In het nieuws

135.000 treinkaartjes, 1000 sprinklerkopjes, ontelbare schatten

Een héél kleine greep uit de verzameling van Willem Boorsma

Foto van 'Iris Hermans'

15 NOV 2019

Van kerststallen tot reclamebalpennen en alles ertussenin: op de Verzamelaarsjaarsbeurs vinden verzamelaars nieuwe schatten, en elkaar.

Ruim 135.000 heeft hij er, van kaartjes uit 1944 tot Aziatische tickets en ‘een halve in zeer slechte staat van het Noord-Fries Lokaalspoor’. ,,Dat kreeg ik van een man van tachtig die het kaartje zijn hele leven in z’n portemonnee had bewaard.”

Willem Boorsma in zijn treinkaartjescave

Willem Boorsma uit Franeker verzamelt al internationale treinkaartjes sinds zijn adolescente jaren, ruim 40 jaar geleden. Met humor vertelt hij bevlogen over zijn gigantische verzameling die hij ook zo’n vier keer per jaar exposeert, waaronder op de Verzamelaarsjaarbeurs. Hij is trots op zijn collectie en wil het aan iedereen laten zien, ,,het is leuk om er heel de dag over te kunnen praten en wie weet komt er ook nog wel een leuk nieuw kaartje boven water...”

Ook van zeppelin

Toen in 2014 de ov-chip werd ingevoerd en de papieren kaartjes verdwenen, realiseerde hij niet goed wat het zou betekenen. ,,De pijn in het hart kwam later pas, toen ik besefte dat er veel minder kaartjes in omloop waren.” Maar gelukkig nog steeds genoeg, ,,dit weekend komen ook weer mijn vaste klanten bij me langs, met een dikke envelop.” Vol met kaartjes van het afgelopen jaar en ja, dat zijn ‘heel veel retourtjes Amsterdam’, maar weggooien doet hij geen enkele. ,,Écht niet”, zegt hij plechtig. ,,Want straks komen ze niet meer en mis ik nét dat ene bijzondere exemplaar.” Een kaartje van begin vorige eeuw van het Noord-Fries Lokaalspoor of de Nederlandse Tramwegmaatschappij bijvoorbeeld en het is een verzamelaar die buiten de spoorlijntjes durft te dromen, ,,ik zou ook graag kaartjes van de eerste postkoets en zeppelin vinden...”

Kriebels

Op een eerdere verzamelbeurs werd de sympathieke Fries eens op de schouder getikt door een pas getrouwd stel, net terug van hun huwelijksreis. Hij mocht een groot deel van hun treintickets van de Transsiberië-Express hebben, van Berlijn tot Irkoetsk. Hij krijgt er weer een glimlach van op het gezicht, ,,en nog altijd als ik tegen iets bijzonders aanloop, begint het overal te kriebelen.”

‘Een stukje historie bewaren’ omschrijft hij zijn verzamelhobby en wanneer z’n huis in vlammen op zou gaan, gaat hij zeker niet met lege handen naar buiten. Een paar mappen in z’n verzameling heeft een andere kleur, en laat daar nou bijzonder materiaal inzitten... ,,Eigenlijk zou ik het beter in een kluis kunnen waren, maar dat vind ik ook weer zoiets.”

Grote familie

Nee!” Hij zegt het heel gedecideerd, uit verzameld raakt hij gewoon nooit. ,,Mijn verzameling is niet compleet te krijgen, dagelijks komen er nog miljoenen kaartjes over de hele wereld bij.” Boorsma zit ook in onder meer de Duitse internationale treinkaartjesverzamelaarsclub en komt op allerlei plekken met zijn verzameling. Meestal per auto trouwens, dan kan hij de meeste treinkaartjes meenemen. Hij heeft vele internationale vriendschappen gesloten, ,,we zijn een grote familie en weten precies van elkaar wat we nog nodig hebben.”

Op de Verzamelaarsjaarbeurs en kaartjes zijn altijd welkom!

Zijn vrouw verzamelt afbeeldingen van de Heilige Familie (,,kerststallen enzo”) en sinaasappelpapiertjes, maar hij schudt stellig het hoofd op de vraag of iedereen verzamelt. ,,Er zijn er zat die niets met verzamelingen hebben en het liefst alles zo snel mogelijk weggooien. Het moet wel een beetje in je zitten.” Zoals het er bij hem heel erg in zit, maar toch zal er bij dat onvermijdelijke enkeltje hemel geen kist zijn beplakt met al z’n treinkaartjes. ,,Ik laat mij verzameling na aan mijn kinderen, wie weet vinden zij nog een mooie bestemming.”

Of hij ten slotte zelf niet al die treinreizen had willen maken? Nee hoor, schudt hij zijn hoofd, hij is niet zo’n avontuurlijk type. ,,Dankzij mijn verzameling reis ik de hele wereld al over, gewoon vanuit m’n luie stoel.”

Vinyl-fan

De kick van het vinden van nieuwe vondsten, maar ook die hang naar weleer en in sommige gevallen ook grote moeite met weggooien, of afscheid nemen. Ja, verzamelen gaat vaak veel dieper dan alleen het regelmatig afstoffen van je Smurfenbeeldjes.

,,Iedereen verzamelt wel iets, bewust of onbewust. Je kunt er iets van jezelf in kwijt”, zegt Jasper Peeters, brand manager van de Verzamelaarsjaarbeurs. Zelf verzamelt hij vinyl en tikte op de vorige editie nog The Girl from Ipanema op de kop. Hij glundert er nog van, ,,ik heb dat ding aan iedereen laten zien en horen en kan er dan echt nog een half jaar lol om hebben.” Zo vond hij ook de Flora Holland-asbak voor buiten op tafel, ,,best een lomp ding, maar die ken ik nog uit mijn jeugd” en het Jezusbeeldje op een kruis. ,,Dat heb ik goud gespoten en bungelt nu aan het afdakje bij de schuur.”

Geen nepparfums

Er is van alles te vinden en als je kijkt naar vroeger en nu, blijven de McDonaldspoppetjes- en autootjesverzamelingen onveranderd overeind op de beurs, terwijl postzegels steeds meer op nichemarkten te vinden zijn. ,,Je merkt dat vinyl nu heel populair is, net als vintage kleding en popart”, somt Peeters op, ,,en het lijkt soms ook wel wat op van die Swan-marktjes, waar jonge kunstenaars hun zelfgemaakte spullen verkopen. Dat trekt ook weer een nieuw en jonger publiek aan.”

Nepparfums en aanstekers ga je hier niet vinden, belooft hij, ,,we zijn geen veredelde rommelmarkt, het is hier wel high-end curiosa.” De politie komt vaak ook even snuffelen, verklapt hij. Niet naar vintage blauw, ,,maar om te kijken of er niet onverhoopt ivoor wordt verkocht bijvoorbeeld, of dierengeraamtes.”

Hij vindt het een van de mooiste evenementen in de Jaarbeurs. ,,Overal waar je kijkt zie je een overload aan spullen en de meest bizarre curiosa.” Of iemand die zijn 1000 sprinklerkopjes exposeert. ,,Van die dingetjes bovenop het sproeisysteem. Te gek toch dat iemand dat verzamelt en nu meeneemt om het jou en mij te laten zien?”

Verzamelaarsjaarbeurs

De Jaarbeurs en Van Aerle, de organisator van curiosavlooienmarkten door heel het land, slaan twee keer per jaar de handen ineen voor de Verzamelaarsjaarbeurs, waar zowel fervent verzamelaar als vintageliefhebber en curiosakoopjesjagers aan hun trekken komen.

Verdeeld over vijf hallen bieden meer dan 1.000 deelnemers honderdduizenden voorwerpen aan, met aparte afdelingen zoals speelgoed, glas, aardewerk, boeken, munten en kaarten. In de Vintage Kelder worden oude tv’s van de jaren 50 en 60 met beelden uit die tijd gepresenteerd en vind je het Vintage Gamen waar gegamed kan worden op de allereerste nostalgische spelcomputers. Ook is er de Mega Platen & CD Beurs, waar vinyl tot glanzend schijfje in alle muziekgenres te vinden is..


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:14

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

VANDAAG, 06:00

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:09

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

GISTEREN

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:21

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:04

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:19

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:39

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:29

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:15

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:29

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.


We zijn een stuk creatiever geworden als het om kerstkaarten gaat. / Getty Images

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 06:59

Een kerstkaart is dé manier om elkaar het ultieme kerstgevoel te bezorgen. Ook al worden er ieder jaar minder kerstkaarten verstuurd, we zijn wel een stuk creatiever geworden.

Het aantal kerstkaarten dat we versturen daalt ieder jaar. De oorzaak? Steeds meer mensen sturen een kerstgroet via de mail of sociale media. Dat de papieren variant aan populariteit verliest, vinden veel mensen jammer. Zo ook Jikkie Has: „Kerst is een tijd voor verbinding en een kerstkaart is een heel warm gebaar”, zegt ze. „Ik denk dat ik vroeger ruim 25 kerstkaarten kreeg, nu nog maar 10. Daardoor ging ik zelf ook steeds minder kaarten sturen. Uiteindelijk werden het zelfs appjes.”

Foto’s