Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 24 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

13-jarige Matheu wordt vierde op Junior Songfestival

Voor de jonge zanger Matheu Hinzen was zondag een zeer spannende dag. Hij vertegenwoordigde Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival in Polen.

Zijn liedje Dans met Jou moest op de aspirantenvariant van ESF de Nederlandse eer hoog houden. En dit ging niet onfortuinlijk, hij werd uiteindelijk vierde. Gastland Polen ging er met de winst vandoor.

Kijkers en jury

Aan het zeventiende Junior Songfestival dat plaatsvond in de Poolse stad Gliwice deden dit jaar negentien landen mee. Anders dan bij het songfestival voor volwassenen, zingen de deelnemers van het liedjesspektakel in hun eigen moedertaal. Bovendien moeten ze tussen de negen en veertien jaar oud zijn. De Nederlandse organisatie ligt in handen van ZAPP en de AVRO.

Na een spannende finaleshow waarin Matheu als veertiende aan de beurt was, kwamen de punten binnen. En even leek het erop dat er een klein wondertje in het verschiet lag. Van de eerste twee landen die hun vakjury-punten bekendmaakten kreeg de Nederlandse tiener meteen tweemaal douze points toebedeeld.

Uiteindelijk eindigde hij op plaats vier na de bekendmaking van de jury. Daarna kwamen de resultaten van het publiek die via internet mochten stemmen binnen. Maar dit veranderde niets aan de Nederlandse vierde stek.

Poolse publiekslieveling

Uiteindelijk ging de winst naar de Poolse publiekslieveling Viki Gabor (12) met het nummer Superhero die een thuiswedstrijd speelde. Kazachstan eindigde op plek twee en Spanje maakte het podium compleet. Dit is voor de tweede keer op rij dat Polen het Junior Songfestival weet te winnen.

Nederland won het Junior Songfestival tot dusver een keer. Dit gebeurde in 2009 toen Ralf Mackenbach met zijn tapdansnummer Click Clack zijn favorietenrol ook tijdens de finale wist te verzilveren.

Anders dan bij het reguliere Eurovisie Songfestival wordt de editie van het komende jaar niet per se gehouden in het land dat de vorige keer won. Hier kunnen landen zelf voor kiezen door de EBU met een goed bidbook te overtuigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
13-jarige Matheu wordt vierde op Junior Songfestival
Sluiten