Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

110 miljoen euro voor bestrijding georganiseerde misdaad

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Het geld wordt ook ingezet voor beveiliging van rechters en advocaten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) met specialisten van verschillende eenheden moet criminele netwerken ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aanpakken. Extra aandacht komt er voor het afpakken van het vermogen van criminelen.

Nieuw team

In het MIT werken mensen van onder meer politie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD en marechaussee samen. Het nieuwe team moet er verder voor zorgen dat de samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten verbetert.

Grapperhaus kondigde al extra maatregelen tegen de ondermijnende criminaliteit aan na de moord op de advocaat Derk Wiersum. Hij was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. De georganiseerde misdaad was met de moord volgens de minister „een grens overgegaan". Hij sprak van een „aanslag op de rechtsstaat".

Beveiliging

De beveiliging van rechters, officieren van justitie en advocaten is na de moord op Wiersum in september opgevoerd. „De beveiliging van kwetsbare beroepsgroepen en vertegenwoordigers van onze rechtsstaat vergt veel inzet", aldus de bewindsman.

Verder wordt het geld gebruikt om kwetsbare jongeren van het criminele pad te houden. „De preventieve aanpak richt zich op onderwijs, werken, wonen en veiligheid, zoals afgelopen jaren bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid is gebeurd." Grapperhaus wil kijken of een deel van het afgepakte criminele geld voor „het weerbaar maken van wijken" kan worden gebruikt.

Drugsgebruik tegengaan

Een ander doel waarvoor het geld wordt gebruikt is het tegengaan van drugsgebruik. Grapperhaus gaat met de staatssecretaris van VWS kijken welke extra inzet hier nodig is. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp aan gemeenten maar ook om „intensieve publiekscampagnes".

De extra uitgave staat in de Najaarsnota waarin het kabinet een update geeft van de lopende begroting. De Najaarsnota gaat eind deze maand naar de Kamer.

Kritiek

De plannen worden kritisch ontvangen door de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam. Een eenmalige investering van 110 miljoen euro, is volgens Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema geen antwoord op de problemen. „Drugscriminaliteit is een hardnekkig probleem en vraagt om maatregelen voor de lange termijn", zegt Halsema.

„De 110 miljoen euro van minister Grapperhaus is vergelijkbaar met een half miljard voor onderwijs: eenmalig", meent Aboutaleb. Met dat geld worden de problemen van het gebrek aan personeel bij de politie niet opgelost, aldus de Rotterdamse burgemeester. „Komend jaar stromen heel veel agenten uit vanwege pensionering. We kunnen dus geen mensen aannemen met eenmalig geld."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.