Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 8 okt 2019 / 10:19 uur

Zorgelijke situatie voor elf ziekenhuizen

Bij in ieder geval elf ziekenhuizen in Nederland zijn er structurele problemen om het hoofd boven water te houden. Dat komt naar voren uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen.

De ziekenhuizen kampen met flinke personeelstekorten, waardoor als vanzelf de wachtlijsten enorm oplopen. Financieel gezien mogen de ziekenhuizen het dan iets beter doen dan afgelopen jaar, maar volgens het rapport is daarmee het gevreesde zorginfarct nog lang niet afgewend.

Al langer onvoldoende

In het rapport, dat wordt opgesteld door BDO Accountants, worden de ziekenhuizen gerankschikt op basis van hun financiële jaarverslagen. Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer staat daarbij onderaan de lijst. Daarnaast zijn er zeven ziekenhuizen die voor het tweede jaar op een rij in de ‘gevarenzone’ zitten. Een aantal instellingen scoort al langer onvoldoende, waaronder het Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuisgroep Twente, MC IJsselmeerziekenhuizen en Zuyderland. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de kosten voor huisvesting, extern personeel en ICT blijven stijgen. Dit terwijl zorgverzekeraars kritisch kijken naar de prijzen van behandelingen.

Volgens uitvoerend onderzoeker Chris van den Haak hebben vooral de kleinere ziekenhuizen het zwaar. „Kleine ziekenhuizen hebben op korte termijn meer schulden dan dat ze geld op de plank hebben liggen om te betalen. Kleine ziekenhuizen zien hun voorsprong verdampen. Kleine ziekenhuizen staan er het minst goed voor. Dat is het gevaarlijkst, die zijn het meest kwetsbaar.’’

Meer faillisementen?

Afgelopen jaar gingen het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen failliet. In het Benchmark Ziekenhuizen werd destijds voorspeld, dat het daar vermoedelijk niet bij zal blijven. Destijds zaten er veertien ziekenhuizen in een zorgelijke situatie, waarvan een aantal al meerdere jaren op een rij. Dat betekent dus wel dat een aantal ziekenhuizen in het voorbije jaar een flinke verbetering hebben bewerkstelligd, zoals VieCuri Medisch Centrum en het Groene Hart Ziekenhuis. Zij krijgen nu beide een zeven in plaats van een onvoldoende.

Bovendien ging het algehele cijfer voor de financiële gezondheid van een 7,2 naar een 7,4. Toch is dat volgens het rapport van BDO niet zo geruststellend als je zou vermoeden. De onderliggende financiële trends maken dat er meer reden tot zorg is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zorgelijke situatie voor elf ziekenhuizen
Sluiten