Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Ziekenhuispersoneel moet griepprik halen

Een standaard griepprik voor ziekenhuispersoneel om zo de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Niet alle medewerkers zijn hier even blij mee. 

Een griepprik voor ziekenhuispersoneel, daarvoor pleit professor Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, in De Telegraaf. „Ik vind dat je vanuit je professionele standaard een griepprik hoort te halen.” De vaccinatiegraad ligt nu rond de 30 procent.

Onnodig besmet

„Een zieke patiënt komt niet naar het ziekenhuis om onnodig besmet te worden met griep", zegt Van Dissel in de krant. „Bovendien moeten we vermijden dat door uitval van zorgverleners met griep de spoedeisende hulp sluit of het aantal bedden wordt gereduceerd, zoals in 2018."

Dat maar weinig zorgmedewerkers de griepprik halen, komt volgens Van Dissel omdat de effectiviteit van het vaccin beperkt is. „Dit jaar is het vaccin anders samengesteld", zegt hij.

Het vaccin bestaat volgens Van Dissel uit vier in plaats van drie influenza-stammen. „Naar verwachting is dat effectiever." Van Dissel noemt de griepprik „allesbehalve optimaal", maar „het is het beste wat we hebben om onszelf en kwetsbare patiënten te beschermen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.