Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 10 okt 2019

We verbruiken te veel plastic: zo verminder je dat

Nederlanders verbruiken jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen. Groente, fruit, smeersels: vrijwel alles is verpakt in plastic. Dat moet goedkoper, duurzamer en makkelijker kunnen.

Elke Nederlander gebruikt dus meer dan 1500 stuks plastic, ongeveer vier per dag. Dat blijkt uit een onderzoek van ING Economisch Bureau naar plastic verpakkingen. En omdat de bevolking groeit, neemt ook de hoeveelheid plastic dat we gebruiken toe. De groei van de bevolking zorgt elk jaar voor een toename van circa 100 miljoen stuks verpakking.

Op wat er in de supermarkt ligt heb je waarschijnlijk niet zoveel invloed, maar toch kan je een verschil maken. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de afvalberg iets kleiner wordt. Probeer deze alternatieven eens.

Weg met wegwerpzakjes

Die boterhamzakjes die veel mensen elke dag gebruiken om hun bammetje mee naar het werk te nemen, zijn makkelijk te vervangen. Bijvoorbeeld door een herbruikbaar broodzakje van stof, of bijenwas bijvoorbeeld. Handig open te maken en je kunt ze (vaak) gewoon wassen. Negen van de tien keer ziet het er ook nog tof uit.

Bamboe

Bamboe is eigenlijk voor heel veel dingen goed. Plastic tandenborstel, makeup kwasten, rietjes: bijna alles is te vervangen door bamboe. Er wordt zelfs kleding van de plant gemaakt. Bamboe is afbreekbaar, sterk, en duurzaam. Het groeit namelijk erg snel en geeft 35% meer zuurstof af dan een gelijkwaardige soort hardhout.

Menstruatiecup in plaats van tampons

Als menstruerende vrouw gebruik je in je leven enorm veel tampons, maandverband en andere hygiënische producten. Dat is niet alleen slecht omdat je er veel afval mee creëert, het is ook nog eens hartstikke duur. Een herbruikbare menstruatiecup is daarom een goed alternatief. Die koop je één keer en dan ben je jaren zoet. Gemiddeld kost-ie tussen de 20 en 30 euro. Er is zelfs een online tool, waarmee je kunt berekenen hoeveel geld en afval je bespaart als je zo’n cup gebruikt. Als bijvoorbeeld een 20-jarige vrouw van tampons naar een herbruikbare cup overstapt, bespaart ze 25 kilo afval en 998 euro.

Opvouwbare koffiebeker

Veel mensen vinden hun ochtend incompleet zonder koffie. Maar elk tripje naar de Starbucks of je lokale koffiebar levert ook weer zo’n onhandige wegwerpbeker op. Als je je eigen, opvouwbare koffiebeker meeneemt produceer je minder afval én omdat je ‘m op kunt vouwen, neemt het vrijwel geen ruimte in. Daarbij kun je gewoon koffie van huis meenemen, dat scheelt weer qua kosten.

Shampoo en zeep zonder verpakking

Shampoo, zeep en tandpasta komt vaak in een grote plastic verpakking, terwijl je daar niks meer mee doet dan weggooien. Dat is zonde. Er bestaan shampoobars, net zoals een blok zeep dus, die je compleet zonder verpakking koopt. Even natmaken, zepen en voilà: je oude, vertrouwde shampoo. Zo’n zelfde oplossing is er voor tandpasta, maar dan in tabletvorm. Je kauwt erop, maakt je tandenborstel goed nat en wanneer je begint met poetsen krijg je vanzelf tandpasta.

Met een paar kleine verandering heb je een grote impact op het milieu, de afvalberg en last but not least: je eigen portemonnee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We verbruiken te veel plastic: zo verminder je dat
Sluiten