Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Voor het eerst dit najaar vorst gemeten

Voor het eerst dit najaar is lokaal vorst gemeten. Op weerstation Eelde koelde het afgelopen nacht af naar -0,1 graden, zo meldt Weeronline.

De laatste keer dat het in ons land vroor was op 13 mei. Meerdere KNMI-stations registreerden toen een temperatuur onder nul. In het Gelderse Hupsel was het toen met -1,9 graden het koudst.

Iets later dan gemiddeld

Gemiddeld komt het op 23 oktober in het najaar voor het eerst tot plaatselijke vorst. De vroegste lokale vorst werd gemeten op 15 september 1971, toen het in het Gelderse Deelen een temperatuur van -0,1 graden werd gemeten. In het jaar 2000 was van een heel andere situatie sprake: toen diende de eerste vorst van het seizoen zich pas aan op 16 december. Dat was een record.

Vorig jaar kwam het op 29 september voor het eerst in het najaar lokaal tot vorst. Op meetstation Twenthe daalde de temperatuur toen naar -0,8 graden.

Temperatuur op 10 centimeter

Aan de grond kwam het afgelopen nacht ook tot lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd gemeten in Twente, waar de temperatuur bij de grassprietjes daalde naar -2,7 graden. Eerder dit seizoen vroor het ook al aan de grond: op 18 september hadden meetstations Gilze-Rijen, Eindhoven, Maastricht en Twenthe de primeur. De ‘normale’ meethoogte is anderhalve meter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.