Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2019 / 16:14 uur

‘Vader verborgen gezin was kort lid Moonsekte’

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, was in de jaren tachtig lid van de Nederlandse tak van de Moonsekte. Dat zegt secretaris Wim Koetsier van de The Universal Peace Federation (UPF).

Zo heet de vroegere Moonsekte nu. De UPF ziet zichzelf ook niet meer als sekte. De oudere leden binnen de Vredeskerk, zoals de UPF in Nederland heet, kennen de vader van het gezin in Ruinerwold als "een spiritueel persoon".

Eigen groep

De man was kort lid van de religieuze beweging en vertrok al snel naar Duitsland. „We zijn hem toen uit het oog verloren", zei Koetsier. De woordvoerder heeft sterk het vermoeden dat de vader, samen met iemand anders, een eigen groep is begonnen. Hij kent de 58-jarige Josef B., die als huurder van het pand is opgepakt, niet. „Die is nooit lid geweest", aldus Koetsier.

De wijze waarop de familie in Ruinerwold leefde staat volgens hem haaks op wat de Vredeskerk wil uitdragen. De Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon bracht in 1965 deze geloofsovertuiging in Nederland.

Leefwijze

Moon lanceerde in 2005 UPF tijdens een vergadering van de Interreligieuze en Internationale Federatie voor Wereldvrede in New York. „We zien ons als een religieuze beweging die als één gezin, met God als ouder, werkt aan een wereldvrede zoals God dat heeft bedoeld", zei Koetsier.

De Vredeskerk treedt juist naar buiten toe. Koetsier: „We sluiten ons niet af van de maatschappij, zoals de familie dit kennelijk in Ruinerwold deed." Een verborgen leven leiden is geen leefwijze die past binnen de visie van de Vredeskerk, aldus Koetsier.

Reageer op artikel:
‘Vader verborgen gezin was kort lid Moonsekte’
Sluiten