Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 26 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Uitzwaai-feestje brexit voorlopig toch van de baan

Het uitzwaaifeest Brexit aan Zee wordt uitgesteld naar begin 2020. „In overleg met de gemeente Beverwijk wordt een nieuwe datum vastgesteld", zegt initiatiefnemer Ron Toekook.

In augustus vertelde Toekook aan deze krant over zijn plannen. Als de Britten 31 oktober uit de Europese Unie zouden stappen, wilde Toekook hen uitzwaaien op het strand van Wijk aan Zee. Maar het idee om in 2,5 maand een ludiek, groot evenement op het strand van Wijk aan Zee te organiseren, bleek toch iets te ambitieus.

Serieus evenement

‘Brexit aan Zee’ groeide uit tot een serieus evenement waar duizenden mensen belangstelling voor toonden. Op het programma stonden een zwaaimoment met alle bezoekers op het strand, goede bands op twee podia en foodtrucks met Europese specialiteiten.

Maar de organisatie kreeg de financiering niet helemaal rond, mede dankzij de hoge kosten van de beveiliging. Wie al een kaartje heeft gekocht, krijgt dat geld terug.

Uitstel

Wat de brexit betreft, zit er nog niet heel veel schot in de zaak. Het Britse lagerhuis stemde vorige week namelijk in met de uittredingswet van premier Boris Johnson. Dat betekent dat de Brexit, die op 31 oktober definitief plaats zou vinden, niet doorgaat. De Britten willen namelijk meer tijd om alle wetten afzonderlijk te behandelen. Johnson heeft dus wederom om uitstel gevraagd bij de EU, deze keer tot 31 januari 2020.

Waarschijnlijk neemt de EU komende maandag of dinsdag een besluit over het verzoek van het Groot Brittannië. Daarnaast wil premier Johnson dat er nieuwe lagerhuisverkiezingen komen in december. Zo hoopt hij onder andere tweederde van de stemmen in het lagerhuis voor zich te kunnen winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.