Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 okt 2019 / 17:05 uur

Tweede Kamer: Turkije straffen na inval in Syrië

In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de Turkse inval in Syrië. Partijen van coalitie en oppositie pleiten voor maatregelen tegen Turkije.

Regeringspartij CDA noemt de invasie ongehoord, maar niet onverwacht. „Het aangekondigde vertrek van de Verenigde Staten geeft ruimte aan de expansiedrift van Turkije", reageert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Volgens hem heeft de Europese Unie diplomatieke en economische kracht áls lidstaten eensgezind zijn. „Al deze middelen om Turkije terug te dwingen moeten worden ingezet", vindt hij.

Ook coalitiepartner D66 ziet dat zo. „Niet onverwacht, wel zeer zorgelijk. Nu is het aan de EU om Turkije met alle diplomatieke middelen én met sancties tot andere gedachten te bewegen", aldus D66’er Sjoerd Sjoerdsma.

Niet zonder gevolgen

Regeringspartner ChristenUnie vindt eveneens dat dit niet zonder gevolgen kan blijven. „Nu zaak dat de EU sancties afkondigt tegen Turkije", bepleit Kamerlid Joël Voordewind.

De VVD wil sancties niet uitsluiten, „maar het gaat ons om de veiligheid, niet om het middel daartoe", aldus Sven Koopmans. Hij wil spoedige reacties van de EU, de NAVO en de Verenigde Naties. „Dit is een zeer slechte, heel gevaarlijke stap die de strijd in Syrië nog erger zal maken." Hij vreest meer oorlog, meer terrorisme en meer vluchtelingenstromen.

‘Vuile deals’

Oppositiepartij SP spreekt over een volstrekt illegale, onverantwoorde en onacceptabele aanval op de Syrische gemeenschappen. „Dit krijg je wanneer Trump vuile deals maakt met president Erdogan", zegt Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens haar moet de internationale gemeenschap terugtrekking uit Syrië eisen, het NAVO-lidmaatschap van Turkije schorsen en een wapenembargo tegen Turkije afkondigen.

GroenLinks noemt de invasie een ramp voor de Koerdische burgerbevolking in het gebied. Iedere vorm van militaire samenwerking met Turkije moet onmiddellijk worden opgeschort, vindt leider Jesse Klaver. „De EU moet nu leiderschap tonen en Turkije tot de orde roepen."

SGP’er Kees van der Staaij noemt de Turkse stap buitengewoon gevaarlijk en bedreigend. „Dit vraagt om krachtige sancties tegen Turkije."

Turkse ambassadeur op het matje geroepen

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen, na de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië. Hij roept Turkije op „de door hen ingeslagen weg niet te vervolgen", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

„Nederland veroordeelt het Turkse offensief in Noordoost-Syrië", stelt Blok. „Niemand is gebaat bij de mogelijk verschrikkelijke humanitaire gevolgen. De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden."

Blok reist momenteel door een aantal Oost-Europese landen. De minister is inmiddels in Oekraïne en komt donderdag terug naar Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer: Turkije straffen na inval in Syrië
Sluiten