Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 okt 2019 / 13:52 uur

Turkije valt Syrië binnen: ‘Dreiging tegen Turkije neutraliseren’

Turkije is het noordoosten van Syrië binnengevallen. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag. „Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren", schrijft Erdogan op Twitter.

„De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis", vervolgt de president.

Erdogan wil dat er in het noorden van Syrië een veiligheidszone wordt ingesteld. Er zitten nu nog een paar miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, maar zodra er een veiligheidszone is, moeten zij daarheen.

Luchtaanvallen

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden dat Turkije is begonnen met luchtaanvallen. „Er is veel paniek onder de mensen."

De stap zat er al langere tijd aan te komen. Turkije wil in het grensgebied van Syrië de Koerdische milities verjagen, omdat die als dreiging worden gezien. De YPG wordt door Turkije gezien als verlengstuk van de PKK. In Turkije worden deze organisaties gezien als terroristische groeperingen.

De Amerikaanse president Donald Trump liet woensdag weten dat vijftig Amerikaanse militairen uit het gebied zijn teruggetrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije valt Syrië binnen: ‘Dreiging tegen Turkije neutraliseren’
Sluiten