Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 okt 2019 / 19:20 uur

Toenemende protesten in Irak, meerdere doden gevallen

Op steeds meer plaatsen in Irak keren grote groepen betogers zich tegen de regering van premier Adel Abdul Mahdi. Sinds dinsdag zijn zeker vijf doden en honderden gewonden gevallen bij pogingen van politie en militairen om de orde te herstellen.

De betogers uiten hun woede over corruptie, werkloosheid en het vaak uitblijven van essentiële voorzieningen zoals water en elektriciteit. Volgens berichten op sociale media worden steeds vaker elitetroepen ingezet en wordt met scherp geschoten, ook door sommige betogers.

Commando’s van de Iraakse leger hebben bij de internationale luchthaven van Bagdad het vuur geopend op demonstranten die naar het vliegveld trekken. De veelal jonge mannelijke betogers hebben banden in brand gestoken op de weg naar het vliegveld.

Strijdkrachten

De minister van Defensie heeft de strijdkrachten opgeroepen de natie te verdedigen en regeringscentra, essentiële instellingen en ambassades te beschermen. In Nasiriya, 300 kilometer ten zuidoosten van Bagdad, zouden elitetroepen zijn ingezet tegen demonstranten, toen de politie de controle over de toestand was verloren. In die steden in het zuiden, Amarah, Hilla en Nassiriya, is een uitgaansverbod afgekondigd.

Voornaamste regeringsgebouwen en ambassades

Een menigte heeft ook de Groene Zone belaagd. De zone is een zwaarbeveiligd deel van Bagdad aan een bocht in de rivier de Tigris. Daar staan de voornaamste regeringsgebouwen en ambassades. Van 2003 tot juni dit jaar was het volkomen afgesloten voor publiek.

Volgens ooggetuigen begonnen ordetroepen vanuit de Groene Zone op de menigte te schieten toen die de wijk over een brug wilde binnengaan. In het centrum van de hoofdstad is op het Tahrir-plein (Bevrijdingsplein) volgens ooggetuigen het vuur op demonstranten geopend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toenemende protesten in Irak, meerdere doden gevallen
Sluiten