Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 7 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Tientallen klimaatactivisten Stadhouderskade aangehouden

Leden van de klimaatbeweging Extinction Rebellion hebben maandagochtend de Stadhouderskade in het centrum van Amsterdam, bij het Rijksmuseum, geblokkeerd. 

Ruim vijftig activisten zijn aangehouden. Zij gaan naar een cellencomplex. De arrestaties nemen veel tijd in beslag: de politie denkt nog bijna de hele dag bezig te zijn met het leegruimen van de plek.

De groep vindt dat de overheid de klimaatcrisis moet erkennen en meer moet doen voor het milieu en de burgers. Honderden activisten hebben zich maandagochtend bij de blokkade verzameld. Er zijn door de politie een aantal aanhoudingen verricht.

Materialen in beslag

Omdat de plek belangrijk is voor het verkeer in Amsterdam, zeker op een drukke maandag, werd het verzoek om actie te voeren niet goedgekeurd. Er werd door burgemeester Halsema een andere plek aangewezen. De politie is bij de plek aanwezig met een aantal ME-busjes.

/ ANP

Agenten hebben de activisten maandagochtend vroeg gevraagd om weg te gaan. Daarbij werden mensen gearresteerd. Ook zijn materialen van mensen in beslag genomen.

Een week blijven

Op Twitter geeft Extinction Rebellion aan dat ze „here to stay" zijn. Er staan tientallen tentjes opgezet bij de kade en de groep wil een week op de Stadhouderskade blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tientallen klimaatactivisten Stadhouderskade aangehouden
Sluiten