Metro
Metro Nieuws 5 okt 2019 / 08:50 uur

Taxichauffeurs betaalden smeergeld om op Schiphol te rijden

Taxichauffeurs op Schiphol moesten de afgelopen jaren heimelijk duizenden euro’s contant betalen om te mogen rijden vanaf de luchthaven.

Dat meldt NRC. De krant heeft e-mails, documenten en geluidsopnames in handen gekregen.

Zo blijkt dat sommige chauffeurs in 2014 per persoon 5000 euro aan stromannen van het bedrijf SchipholTaxi hebben betaald om op de luchthaven te mogen rijden. SchipholTaxi is een van de bedrijven met wie Schiphol een contract heeft.

Schiphol is de enige plek in Nederland waar nog met een vergunningensysteem voor taxichauffeurs wordt gewerkt.

Ontkenning

Volgens NRC was de directeur van één van de taxibedrijven aan wie ze betaalden, tegelijk hoofdagent van de Amsterdamse politie. Maar volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie is hij sinds 2016 niet meer werkzaam.

De drie betrokken taxibedrijven (SchipholTaxi, BIOS Groep en Schiphol Service) ontkennen tegenover de krant dat chauffeurs contante bedragen moesten betalen. Met meldingen van chauffeurs bij de politie en de Belastingdienst zou niets zijn gedaan.

Onderzoek

Schiphol gaat het taxisysteem op de luchthaven onderzoeken. „Schiphol neemt de berichtgeving van NRC zeer serieus en stelt een onderzoek in”, staat in een verklaring. Ook de Koninklijke Marechaussee gaat een „oriënterend onderzoek” instellen, zei een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Taxichauffeurs betaalden smeergeld om op Schiphol te rijden
Sluiten